Pirítós újragondolva – Kézműves kenyér, házi krémek, friss zöldek

Pirítós újragondolva – Kézműves kenyér, házi krémek, friss zöldek

A kenyér sokáig mostohagyermek volt az egészséges táplálkozás hívei között. Gyorsan felszívódó szénhidrát, felesleges kalória – hallottuk újra és újra. De az igazság az, hogy a kenyér nem ellenség. Főleg nem akkor, ha jól készítik. A kézműves, kovászos, teljes kiőrlésű vagy rozsos kenyerek nemcsak laktatóbbak és ízesebbek, de lassabban emelik meg a vércukorszintet, ráadásul valódi tápanyagtartalmuk is jelentős.

A klasszikus “kenyér reggeli” újragondolása valójában egy kreatív, színes és kiegyensúlyozott napindító lehetőség. A kulcs a feltétekben rejlik: házi készítésű krémek, friss zöldfélék, mikrozöldek, olívaolaj és minőségi fűszerek együttese adja meg azt a pluszt, amitől a pirítós nem csak ehető, hanem kívánatos is lesz.

Kinek ajánljuk az újhullámos pirítóst?

Ha szeretsz előre tervezni, és szívesen készítesz otthon ízes krémeket, ez a reggeli igazi jutalomjáték lesz neked. De akkor is érdemes kipróbálnod, ha csak egy kis inspirációt keresel a megszokott reggeli rutinod felfrissítéséhez. Ideális vegetáriánusoknak, flexitáriánusoknak, sőt még azoknak is, akik IR-diétát követnek – a kovászos, rozsos kenyér és a rostban gazdag feltétek tökéletesen illeszkedhetnek az étrendjükbe.

Recept – Körözöttes pirítós sült paprikával és rukkolával

Hozzávalók (2 adag):

  • 4 szelet kovászos vagy teljes kiőrlésű kenyér
  • 150 g túró
  • 2 evőkanál tejföl (vagy növényi alternatíva)
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 csipet kömény
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 sült kaliforniai paprika (szeletelve)
  • Egy marék friss rukkola
  • Olívaolaj a locsoláshoz

Elkészítés:

A körözötthöz keverd össze a túrót, tejfölt, pirospaprikát, köményt, sót és borsot, majd kend rá a pirított kenyérszeletekre. Halmozd rá a sült paprikaszeleteket, végül szórd meg friss rukkolával, és locsold meg néhány csepp olívaolajjal. Egyszerű, friss, tápláló – és garantáltan nem unalmas.