A tojás méltán tartozik a reggeli klasszikusai közé: gyorsan elkészíthető, fehérjében gazdag, és szinte végtelenül variálható. De valljuk be, a natúr rántotta vagy a tükörtojás egy idő után unalmassá válhat. Szerencsére a tojásban az a jó, hogy kis fantáziával és néhány friss alapanyaggal egészen új élményt hozhatunk ki belőle.
A zöldséges omlett egy francia ihletésű változat, amely könnyű, de tápláló – így tökéletes azoknak, akik szeretnék sósan indítani a napot, de nem szeretnék elnehezíteni a gyomrukat. A benne lévő friss zöldségek és a karakteres, mégis könnyű kecskesajt pedig éttermi élményt csempésznek a hétköznapi reggelidbe.
Ez az omlett ideális választás azoknak, akik a gyors, de minőségi reggeliket keresik. Tökéletes vegetáriánusoknak, illetve bárkinek, aki egyensúlyt keres a könnyedség és a telítettség között. A zöldségek rost- és vitamintartalma, a tojás fehérjéi és a kecskesajt lágy, mégis karakteres íze igazi „jó reggelt” élményt ad – legyen szó rohanós hétfőről vagy nyugodt hétvégi reggelről.
Recept – Francia ihletésű zöldséges omlett kecskesajttal
Hozzávalók (1 adag):
- 2 tojás
- 1 evőkanál tej vagy növényi ital (opcionális, a levegősebb textúráért)
- ½ piros kaliforniai paprika, apró kockákra vágva
- 1 kisebb cukkini, vékonyan szeletelve
- 1 újhagyma vagy kevés lilahagyma, finomra vágva
- 40–50 g kecskesajt (vagy juhtúró)
- Só, bors
- 1 teáskanál olívaolaj vagy vaj a sütéshez
Elkészítés:
A zöldségeket egy serpenyőben, kevés olajon enyhén megpirítjuk, majd félretesszük. A tojásokat felverjük a tejjel, sóval, borssal, és ugyanabban a serpenyőben, közepes lángon elkezdjük sütni. Mikor a tojás kezd megdermedni, ráhalmozzuk a sült zöldségeket és rámorzsoljuk a kecskesajtot. Fedő alatt még egy-két percig sütjük, míg a sajt éppen olvadni kezd, de a tojás nem szárad ki. Félbehajtva tálaljuk, friss zöldfűszerekkel megszórva. Tálald egy szelet kovászos pirítóssal vagy egy marék rukkola salátával – és garantáltan nem fogod unni a tojást reggelire.