A granola régóta népszerű reggeli a gyors, mégis tápláló napindítók világában. Színes, ropogós, jól mutat a joghurt tetején, és még jobban esik a kanál végén – nem csoda, hogy sokak kedvence. De ami a boltok polcain egészségesnek tűnik, az gyakran rejtett cukrokkal, pálmaolajjal vagy adalékanyagokkal van tele. A jó hír? Otthon is elkészítheted – egyszerűbben, mint hinnéd, és pontosan úgy, ahogy te szereted.
A házi granola egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen személyre szabható. Használhatsz benne teljes kiőrlésű zabpelyhet, olajos magvakat, kókuszreszeléket, fahéjat, és édesítésre datolyát, almaszószt, mézet vagy juharszirupot – attól függően, mit enged meg a diétád vagy az ízlésed. Ha előre megsütöd egy nagyobb adagban, akár egy hétig is eláll, így mindig lesz egy gyors, egészséges opció a reggelihez.
A házi granola ideális választás azoknak, akik szeretnének tudatosabban táplálkozni, csökkentenék a cukorbevitelt, vagy egyszerűen élvezik a saját kezűleg készült ételeket. Tökéletes rohanós hétköznapokra, de a hétvégi brunch asztalon is helye van, különösen egy tál selymes joghurt és színes, friss gyümölcs társaságában.
Alap házi granola (kb. 6 adag)
Hozzávalók:
- 200 g apró szemű zabpehely
- 50 g dió vagy mandula durvára vágva
- 2 ek kókuszreszelék (elhagyható)
- 2 ek tökmag vagy napraforgómag
- 1 kk fahéj
- 3 ek méz vagy juharszirup
- 2 ek kókuszolaj vagy olívaolaj
- 1 csipet só
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat keverd össze egy nagy tálban. Egy másik edényben melegítsd össze az olajat és a mézet (vagy juharszirupot), majd öntsd a száraz keverékre, és alaposan dolgozd össze. Egy sütőpapírral bélelt tepsire egyenletesen eloszlatva tedd be 160°C-ra előmelegített sütőbe. 20–25 percig süsd, 10 perc után keverd át, hogy egyenletesen piruljon. Hűlés után ropogósra keményedik.
Tálalási tipp: Egy tál görög joghurt, friss szezonális gyümölcs (málna, áfonya, barack vagy alma), némi házi granola a tetején – ennél frissebb és szebb reggelit nehéz elképzelni.