Villámgyors vega vacsora-ötletek, ha hirtelen érkezik vendég

Villámgyors vega vacsora-ötletek, ha hirtelen érkezik vendég

Van az úgy, hogy csak egy gyors üzenet választ el a pániktól: „Szia, egy óra múlva ott vagyunk, jó?” Ha a kamrában nincsenek gourmet különlegességek, és az idő sem a barátod, akkor sincs ok az aggodalomra. Egy vegetáriánus vendég érkezése kiváló alkalom arra, hogy megmutasd: hús nélkül is lehet ízletes, laktató és villámgyors vacsorát varázsolni az asztalra.

Ne ess kétségbe, csak nyisd ki a hűtőt

Az első trükk, hogy ne gondolkodj túl sokat. Nézd meg, mi van otthon: egy csomag tészta, pár zöldség, egy kis sajt vagy konzerv bab már önmagában is rengeteg lehetőséget rejt. A mediterrán ízvilág például remekül működik vega ételeknél: olívaolaj, fokhagyma, paradicsom, bazsalikom és már indulhat is a kreatív főzés.

Egy serpenyő, egy ötlet, egy vacsora

Ha tényleg kevés az időd, dobd össze a klasszikus „mindent bele” zöldséges serpenyőt. Cukkini, paprika, gomba, hagyma, esetleg egy kis kukorica vagy csicseriborsó – amit találsz. Kevés olívaolajon pirítsd meg, fűszerezd kedved szerint, és tálald bulgurral, kuszkusszal vagy egy gyorsan megfőtt tésztával. A végén egy marék reszelt sajt vagy pár csepp citromlé is feldobja az ízeket.

Pirítósból vacsora? Igen!

A pirítós nemcsak reggelire jó. Ha van otthon kenyér, egy avokádó, egy paradicsom és némi fetasajt, akkor már kész is egy mutatós és ízletes vendégváró tányér. Kenhetsz a kenyérre fokhagymás vajat, házi padlizsánkrémet vagy hummuszt is, majd rápakolhatsz zöldségeket, csírákat, magvakat – a lehetőségek száma végtelen.

Tojásmentő ötlet: shakshuka egyszerűen

Ha a vendéged nem vegán, akkor a shakshuka igazi életmentő lehet. Egy serpenyőben piríts hagymát, paprikát, dobd rá a konzerv paradicsomot, fűszerezd római köménnyel és paprikával, majd üss bele pár tojást, és fedd le, amíg meg nem szilárdul. Kenyérrel vagy pirítóssal tálalva garantált siker, és olyan, mintha órákig készült volna.

Meleg vacsora a sütőből – minimális munkával

A sütőben sült zöldségek még mindig az egyik legjobb és leglátványosabb gyors vacsora. Karfiolrózsák, répahasábok, édesburgonyakockák – csak meg kell locsolni egy kis olajjal, megszórni fűszerekkel, és 20 perc alatt kész. Ha van hozzá valamilyen szósz (tejfölös-fokhagymás öntet, joghurtos-mustáros keverék, esetleg tahini), máris kész egy komplett, kézzel falható fogás.

Ha semmi sincs, jöhet a leves

Egy gyors krémleves mindig jó ötlet. Fagyasztott zöldborsó, sárgarépa, brokkoli – ezekből 20 perc alatt selymes levest készíthetsz egy kis tejszínnel vagy növényi krémmel. Pirított kenyérkockával vagy magvakkal megszórva teljes értékű vacsora.

A desszert se maradjon el

Nem kell nagy sütésekbe bonyolódni. Egy natúr joghurt kis mézzel, gyümölccsel és pirított zabpehellyel vagy dióval máris egy elegáns és könnyed zárás lehet. Ha van fagyasztott bogyós gyümölcsöd, egy gyors turmix is csodákra képes.

Kiemelt kép: Unsplash