A grill nem csak a húsimádók terepe! Egyre többen fedezik fel, hogy a tűz fölött sült zöldségek, sajtok és növényi alapú finomságok legalább annyira izgalmasak, mint a klasszikus kolbász vagy tarja. Ráadásul egy jól összeállított húsmentes grillmenü nemcsak a vegetáriánus vendégeket ejti rabul – sokszor a legelszántabb húsevők is repetáznak.
A grillezett zöldségek új arca
Az alap mindig a zöldség, de nem mindegy, hogyan készíted el. A cukkini, padlizsán, paprika, hagyma és gomba gyakorlatilag verhetetlenek a grillen. Ha előre bepácolod őket egy olívaolajos-fűszeres keverékben, még intenzívebb ízvilágot kapsz. A rozmaring, kakukkfű, citromlé vagy füstölt paprika csodákat tesz. A zöldségeket grillrácson vagy nyársra húzva is megsütheted, de alufóliában is szépen megpárolódnak, ha szaftosabb végeredményt szeretnél.
Halloumi és más grillezhető sajtok
A halloumi sajt igazi grillkedvenc – kívül ropogós, belül olvadt, és nem folyik szét sütés közben. Érdemes szeletekre vágni, egy kevés olívaolajjal meglocsolni, majd forró rácson mindkét oldalát megsütni. Ha nincs kéznél halloumi, grillezhetsz fetát alufóliában zöldfűszerekkel és paradicsommal, vagy akár panírozhatsz grillsajtot, amit előzőleg kis citromlével megbolondítottál.
Vegaburger, amit mindenki imádni fog
A házi vegaburger mindig telitalálat. Egy jól fűszerezett csicseriborsó- vagy vöröslencse pogácsa kívül ropogós, belül puha. Ha nincs időd sajátot készíteni, ma már remek bolti verziók is kaphatók – ezekkel is gyors és ízletes vacsorát varázsolhatsz. A burgerzsemlébe kerülhet saláta, grillezett paradicsom, lilahagyma és valamilyen pikáns szósz – például egy füstös paprikás majonéz vagy fokhagymás joghurt.
Kukorica, a nyár koronázatlan királya
A grillezett kukorica egyszerű, mégis látványos és ízletes fogás. Főzés nélkül is mehet a rácsra, csak kend meg egy kis vajjal, sózd meg, és néhány perc alatt kívül ropogósra, belül szaftosra sül. Ha szeretnéd feldobni, szórhatsz rá parmezánt, fűszerpaprikát vagy akár lime-levet.
Egy könnyű, de tartalmas köret: grillezett édesburgonya
Az édesburgonya szeletekre vágva, kevés olajjal megkenve csodásan karamellizálódik a grillen. Gazdag íze miatt akár önálló fogásként is megállja a helyét, de remekül passzol salátákhoz, sajtokhoz és szószokhoz is. Egy kis lime-os joghurt vagy fokhagymás tahiniöntet különösen jól illik hozzá.
Desszert a grillről? Naná!
A grillezett gyümölcsök, például az ananász vagy az őszibarack, különösen finomak, ha egy kis barna cukorral megszórva sülnek. Az enyhén karamellizált gyümölcsöket kínálhatod vaníliás joghurttal vagy fagyival – így még a legkritikusabb vendég is elégedetten fog csettinteni a vacsora végén.
A húsmentes grillezés nem kompromisszum, hanem lehetőség arra, hogy új ízeket, textúrákat és élményeket fedezz fel. Egy jól összeállított vega grillmenü garantáltan mindenki kedvence lesz – legyen szó vegetáriánusról, húsevőről vagy épp meglepett szkeptikusról.