Az áfonyás banános muffin tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy akár desszertként. Ez a recept Sally’s Baking Addiction oldalán található, és garantáltan ízleni fog mindenkinek. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogyan készítheted el ezeket a finom muffineket otthon.
Hozzávalók
Száraz hozzávalók
- 2 csésze (250g) finomliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj (opcionális)
Nedves hozzávalók
- 1/2 csésze (115g) sózatlan vaj, megolvasztva
- 3/4 csésze (150g) barna cukor
- 2 nagy tojás, szobahőmérsékletű
- 1 csésze (240g) görög joghurt vagy tejföl
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 közepes banán, pépesítve (kb. 1 csésze)
- 1 és 1/2 csésze (190g) friss vagy fagyasztott áfonya
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészületek
- Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra (425°F). Bélelj ki egy 12 lyukú muffin formát muffin papírokkal, vagy kend ki a formát vajjal.
A tészta összeállítása
- Keverd össze a száraz hozzávalókat. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót és fahéjat, ha használsz.
- Készítsd el a nedves keveréket. Egy közepes tálban keverd össze az olvasztott vajat és a barna cukrot, majd add hozzá a tojásokat, a joghurtot (vagy tejfölt), a vaníliakivonatot és a pépesített banánt. Alaposan keverd össze, amíg sima lesz.
- Keverd össze a nedves és száraz hozzávalókat. Öntsd a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, majd óvatosan keverd össze, amíg épp csak összeáll. Ne keverd túl!
- Add hozzá az áfonyát. Finoman forgasd bele az áfonyát a tésztába, ügyelve arra, hogy ne törjenek össze.
Sütés
- Töltsd meg a muffin formákat. Oszd el a tésztát a muffin formákban, minden formát kb. 3/4 részig tölts meg.
- Süsd a muffineket. Süsd 5 percig a 220°C-ra előmelegített sütőben, majd csökkentsd a hőmérsékletet 175°C-ra (350°F), és süsd tovább 15-20 percig, vagy amíg a muffinok teteje aranybarna lesz és egy fogpiszkáló tisztán jön ki belőlük.
Hűtés és tálalás
- Hagyd hűlni. Vedd ki a muffineket a sütőből, és hagyd őket a formában hűlni 5 percig, majd tedd át őket egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
Tipp
A muffineket légmentesen záródó edényben tárolhatod szobahőmérsékleten 3 napig, vagy hűtőben akár 1 hétig. Fagyasztás esetén akár 3 hónapig is eltarthatók; csak hagyd őket szobahőmérsékleten felolvadni fogyasztás előtt.
Ezek az áfonyás banános muffinok nemcsak finomak, hanem egészségesek is, köszönhetően a banánnak és az áfonyának, amelyek tele vannak vitaminokkal és antioxidánsokkal. Próbáld ki te is ezt a receptet, és élvezd a frissen sütött muffinok ízét!