A ceviche egy könnyű, frissítő, latin-amerikai étel, amely tökéletes választás egy nyári ebédhez vagy vacsorához. Ez az alaprecept bemutatja, hogyan készítheted el otthon ezt a különleges fogást, amely citromlében pácolt nyers halból és friss zöldségekből áll.
Hozzávalók (4–6 adag)
- 30 dkg harcsafilé, falatnyi darabokra kockázva
- 2 lilahagyma, vékonyra szeletelve, hideg vízbe áztatva
- 1 szárzeller, apróra kockázva
- fél piros kaliforniai paprika, apróra kockázva
- 6 citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 chilipaprika, kimagozva, finomra aprítva
- só, bors
Elkészítés
Hal előkészítése
A harcsafilét falatnyi darabokra vágjuk és félretesszük. Fontos, hogy a hal friss legyen, mivel nyersen kerül az ételbe.
Zöldségek előkészítése
A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk és hideg vízbe áztatjuk, hogy enyhítsük az erőteljes ízét. A szárzellert és a kaliforniai paprikát apró kockákra vágjuk.
Citromlé
A citromokat kifacsarjuk, és a levet egy nagy tálba öntjük. A citromlé savassága kezdi el „főzni” a halat, ezért fontos, hogy elég legyen belőle.
Összeállítás
Közvetlenül tálalás előtt összekeverjük a halat a zöldségekkel, a reszelt fokhagymával, a finomra aprított chilipaprikával, sóval és borssal. Hagyjuk állni öt percig, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás
A ceviche-t mély tálkákban tálaljuk, a citromos lével együtt. Avokádókrémmel és édesburgonya chips-szel díszíthetjük, hogy még különlegesebb legyen az étel.
A ceviche friss, üde ízvilága remekül illik a nyári meleg napokhoz, de egész évben kiváló választás, ha valami könnyű és egészséges fogásra vágysz.