Az egészben sült karfiol igazi kulináris szenzáció lett 2015-ben, és nem véletlenül. Az egyszerű, de látványos étel könnyen elkészíthető, és rengeteg variációs lehetőséget kínál.
Hozzávalók
- 1 közepes méretű karfiol
- Só
- 3 dkg vaj
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- Opcionális: fehérbor, babérlevél, kurkuma
Elkészítés lépései
Előfőzés
Válassz egy közepes méretű, friss karfiolfejet. A külső leveleket és a torzsát vágd le, de hagyj rajta egy keveset. Tölts meg egy lábast vízzel, forrald fel, és adj hozzá sót, valamint vajat. Helyezd a karfiolt a forró vízbe, és főzd kb. 15 percig, amíg egy kés könnyen belemegy.
Sütés
Melegítsd elő a sütőt 250-260°C-ra. Az előfőzött karfiolt helyezd egy sütőpapírral borított tepsire, és locsold meg olívaolajjal. Süsd 35 percig, vagy amíg egyenletesen megpirul.
Tálalás
Rusztikusan, papíron vagy deszkán tálald. Mellé különféle szószokat kínálhatsz: tahinit, paradicsomszószt, fokhagymás joghurtot, chiliszószt, vinaigrette-et, reszelt parmezánt, pirított magokat.
Az egészben sült karfiol tökéletes választás, ha látványos és finom ételt szeretnél készíteni. Könnyen variálható, és bármilyen étrendbe beilleszthető.