Egészben sült karfiol receptje

Az egészben sült karfiol igazi kulináris szenzáció lett 2015-ben, és nem véletlenül. Az egyszerű, de látványos étel könnyen elkészíthető, és rengeteg variációs lehetőséget kínál.

Hozzávalók

  • 1 közepes méretű karfiol
  • 3 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • Opcionális: fehérbor, babérlevél, kurkuma

Elkészítés lépései

Előfőzés

Válassz egy közepes méretű, friss karfiolfejet. A külső leveleket és a torzsát vágd le, de hagyj rajta egy keveset. Tölts meg egy lábast vízzel, forrald fel, és adj hozzá sót, valamint vajat. Helyezd a karfiolt a forró vízbe, és főzd kb. 15 percig, amíg egy kés könnyen belemegy.

Sütés

Melegítsd elő a sütőt 250-260°C-ra. Az előfőzött karfiolt helyezd egy sütőpapírral borított tepsire, és locsold meg olívaolajjal. Süsd 35 percig, vagy amíg egyenletesen megpirul.

Tálalás

Rusztikusan, papíron vagy deszkán tálald. Mellé különféle szószokat kínálhatsz: tahinit, paradicsomszószt, fokhagymás joghurtot, chiliszószt, vinaigrette-et, reszelt parmezánt, pirított magokat.

Az egészben sült karfiol tökéletes választás, ha látványos és finom ételt szeretnél készíteni. Könnyen variálható, és bármilyen étrendbe beilleszthető.