A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése. A sütőedénybe csak betöltjük a hozzávalókat. Beprogramozzuk, mikorra szeretnénk a friss kenyeret az asztalra varázsolni, és a gép megdagasztja, megkeleszti, megsüti. Mindehhez igen kevés energiát, óránként 0.2 kW-ot, tehát egy kenyér sütéséhez kevesebb, mint 1 kW-ot fogyaszt. Az így készült kenyér ára kb. fele a boltiénak.
Bár nem nélkülözhetetlen háztartási eszköz, de sok kísérletezési lehetőség és sikerélmény forrása lehet.
A leggyakoribb hiba okok:
A tészta túlkelt:
A készülék az átlagosnál melegebb helyen áll, vagy süti a nap.
Túl sok élesztőt tettünk bele, az élesztőt már előre megfuttattuk.
Túl lágyra készítettük a tésztát. Csökkentsük kissé a folyadék mennyiségét!
A tészta nem kelt meg, a kenyér kicsi maradt és nehéz lett:
A készülék túl hideg helyen áll, a környezete nagyon lehűti.
Az élesztő nem volt elég aktív (lejárt a szavatossági ideje, vagy a kelleténél kevesebbet tettünk bele).
A liszt túl öreg, vagy kicsi a sikértartalma. A liszt sikértartalmát javíthatjuk azzal, hogy egy késhegynyi aszkorbinsavat adunk hozzá (gyógyszertárban kapható).
A tésztát túl keményre készítettük. Tegyünk kicsit több folyadékot hozzá!
A tésztát erősen megsóztuk.
Túl sok adalékanyagot tettünk a liszt mennyiségéhez képest, és ezek csökkentik az élesztő gázképző hatását. Csökkentsük az adalékanyagok arányát, vagy növeljük az élesztő mennyiségét!
Mire ügyeljünk, ha a készüléket előre programozzuk?
Természetesen az időpont beállítására.
A dagasztókar és a dagasztócsavar behelyezésére! A dagasztás szempontjából mind a kettő nagyon fontos. Ha jelen vagyunk a kenyér készítésekor, az ilyen hibákat, ha nem is könnyen, de korrigálni tudjuk, előre programozott dagasztáskor viszont már csak a csúfos eredményt láthatjuk. A dagasztókar hiányakor természetesen semmi dagasztás nincs, az alapanyagok jóformán keverés nélkül sülnek meg. Ha a dagasztócsavar lazul ki (ha nem szorítjuk meg eléggé, könnyen megteszi), szintén rosszul dolgozódik ki a tészta, és a kisült kenyér elég lehangoló látványt nyújt.
Az alapanyagok sorrendjére! Elsőként mindig az élesztőt tegyük bele, azután a lisztet, a sót, a cukrot és csak legutoljára a folyadékot. Előre programozott kenyeret ne süssünk kovásszal, megfuttatott élesztővel, mert nem tudjuk befolyásolni a kelés idejét.
Ha azt szeretnénk elérni, hogy a kenyér kérge különösen ropogós legyen, a sütés befejezése után kenjük meg vízzel, és süssük további 5 percig.
Érdemes a második kelesztés után felvert tojással megkenni a kenyér tetejét és mákkal, lenmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal, szezámmaggal, aprított dióval, mogyoróval vagy mandulával megszórni.
Nemcsak finom, de nagyon mutatós is lesz!
A sütőiparban rövid kódokkal azonosítják az egyes lisztfajtákat:
BL-55: finom (búza)liszt,
BL-80: fehér kenyérliszt,
BL-112: félfehér kenyérliszt,
BFF-55: rétesliszt,
AD: búzadara,
GL-200: Graham liszt;
TL-50: tésztaipari liszt,
DSL: durum simaliszt,
TDD: tésztaipari durum dara,
TBL-70: fehér tönköly (búza)liszt,
TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly (búza)liszt,
RL-60: fehér rozsliszt (rozsláng),
RL-90: világos rozsliszt,
RL-125: sötét rozsliszt,
RL-190: teljes kiőrlésű rozsliszt.
Sikér:
A búzaliszt két fehérjéjének, a gliadinnak és a gluteinnek az együttese. Ez okozza a búzalisztből készült tészta nyújthatóságát.
A Clatronic 2 lapátos géphez adott receptgyűjteményben német számozással adják meg a liszt fajtáját. A magyar lisztnek az alábbiak szerint felel meg:
magyar | német |
BL-55 finomliszt | 405-ös |
BFF-55 rétesliszt | 550-es |
BL-80 kenyérliszt | 1050-es |
A géphez adott mérőkanállal az alábbi súlyokat mérhetjük:
só | cukor | élesztő | |
1 kismérő= | 7 g | 4 g | 2 g |
1 nagymérő= | 20 g | 12 g | 7 g |
A géphez adott receptgyűjtemény használata nem célszerű az alábbiak miatt:
– pontatlan fordítás
– Németországban használt alapanyag jelölések (lásd: fent)
– a német ízlésnek megfelelő receptek
A gép vásárlása után azonnal a mellékelt receptgyűjteményből (Clatronic) nekiláttam az első úgynevezett „Klasszikus fehérkenyér” megalkotásának. Íme az eredmény:
Rettenet, katasztrófa!!! Sírni lett volna kedvem! Ekkor az Interneten kezdtem használható, mások által kipróbált recepteket keresni. Így bukkantam az Index fórum -Konyhaasztal – Mindennapi kenyerünk topikjára.
Ezután az ott megismert recepteket kezdtem a saját gépemre adaptálva kipróbálni:
Fehérkenyér:
350 ml víz
50 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
2 kismérő só
2 kismérő cukor
2 nagymérő olaj
0,5 nagymérő 10%-os ecet
1,5 kismérő porélesztő
Sütni: normál program közepes szín, II. fokozat.
Fontos: a sütés kezdete előtt a kémlelő ablakot konyharuhával letakarni, de a szellőzőnyílások szabadon maradjanak, mivel az ablaknál nagy a hő veszteség, és a kenyér ezen oldala nagyon világos maradna!
Burgonyás kenyér
300 ml víz
25 g margarin
1 tojás
150 g széttört, főtt burgonya
2 kismérő só
1 kismérő cukor
600 g BL55 finomliszt
30 g BFF55 rétesliszt
7 g porélesztő
1 késhegynyi sikér
1 késhegynyi aszkorbinsav
Sütni: gyors programon, I-es fokozat, közepes szín.
Kitartással, és türelemmel a kenyerek számtalan variációival lehet kisérletezni. Lehet fűszerezni, ízesíteni sajttal, szalonnával, kolbásszal, hagymával, természetesen az alapanyagokat változtani kell az adalékok függvényében. Sok sikert a kisérletekhez!
Én a sikér és az aszkorbinsav kivételével még nem használtam egyéb „varázsszereket”, mivel nem ismerem az összetételüket.
Sajtos kenyér
350 ml víz
46 dkg BL55 finomliszt
15 dkg BFF55 rétesliszt
2 kismérő só
2 kismérő cukor
1,5 nagymérő olívaolaj
1 kávéskanál sikér
1 kávéskanál aszkorbinsav
5 dkg reszelt trappista sajt
1,5 kismérő porélesztő
Berakni normál program, II fokozatra. (program idő 3:30 óra).
38 perc múlva (a 2. dagasztás után, még a kelesztés előtt) lekenni 1tojás sárgája + tejföl keverékével, és rárakni +5 dkg reszelt sajtot.
Burgonyás-sajtos kenyér szezámmaggal szórva:
300 ml víz
25 g margarin
1 tojás
70 g széttört, főtt burgonya
70 g reszelt sajt
2 kismérő só
1 kismérő cukor
630 g BL80 kenyérliszt
7 g porélesztő
1 késhegynyi sikér
1 késhegynyi aszkorbinsav
A dagasztás befejezése után (Clatronicnál 30 perc ), tejföllel megkenni, és szezámmaggal megszórni.
Sütni: gyors programon, I-es fokozat, közepes szín.
Teljes kiőrlésű graham liszttel bővített kenyér
310 ml langyos víz
43,5 dkg BL-80 kenyérliszt
14,5 dkg graham liszt GL-200 teljes kiőrlésű búzaliszt
1 nagymérő olivaolaj
1 kismérő sikér
1 kismérő só
1 kismérő cukor
1 kávéskanálnyi aszkorbinsav
1,2 dkg friss élesztő
Sütni: normál programon, I. fokozat, közepes szín. (3.20 óra)
80 dkg-os krumplis kenyér: (E.Margit rusztikus krumplis kenyerének a kenyérsütő gépre, Garamica által átalakított változata)
Ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
35 gr burgonyapehely annyi vízzel felengedve, hogy az egész 350 ml legyen,
2 dkg margarin
35 dkg BL 80-as kenyérliszt
18 dkg BL 55-ös finomliszt
1 kismérő só
1 kismérő cukor
1 kismérő sikér
1/2 kismérő aszkorbinsav
1/3-ad friss élesztő.
A fenti sorrendben a gépbe szórni, és gyors programon (Fontos! Így nem esik össze a friss élesztőtől!) 1 óra 58 perc alatt készre sütni.
Fülig.Di.St.James (index fórumról) kenyere: (Clatronic 2 lapátos)
A recept a hozzávalók bekészítésének sorrendjében:
300 ml víz
2 km só
1 kh aszkorbin
1 ek delma (kék, joghurtos)
50 dkg „szárazanyag” az alábbi bontásban:
1/4-1/4 bl80/bl55/vitamill graham
1/8-1/8 vitamill tk rozs/krumplipehely
1+1/3 km haas
fehér kenyér progi(nekem ez hosszabb, mint a tk.progi), sötét sütési szín
Puha, szaftos bél, ropogós héj.
Fruzsika legjobb fehér kenyere (ahogy én csináltam)
Példa a gépi dagasztásra és a sütőben való kenyérsütésre:
Hozzávalók:
80 ml langyos tej
220 ml langyos víz
55 dkg BL-80 kenyérliszt
1 evőkanál burgonyapehely
1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csapott mokkáskanál aszkorbinsav
0,5 evőkanál sikér
1 evőkanál vaj, vagy margarin
3 mokkáskanál só
2,5 dkg friss élesztő
Belerakom a gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces). 38 perc múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.
Kb. 40 perc múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vízzel, és belerakom a sütőzacskóba. Ezt követően zacskóstól belerakom a kelesztő formába.
1 óra múlva óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a tepsibe.
Végül előmelegített sütőbe rakom 200 fokra, és légkeveréssel sütöm. 10 perc múlva leveszem 180 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig még sütöm.
Ha megsült, azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával letakarom.
Chilis kenyér:
Hozzávalók:
100 ml langyos tej
250 ml langyos víz
55 dkg BL-80 kenyérliszt
1 evőkanál kukoricaliszt
1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 evőkanál burgonyapehely
1 teáskanál őrölt kömény
1 fél mokkáskanál aszkorbinsav
1 fél evőkanál sikér
12 g olvasztott margarin
1 evőkanál olíva olaj
3 mokkáskanál só
2,5 dkg friss élesztő
3 db chili paprika húsa darabokra vágva
Elkészítés:
Belerakom a gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces). 38 perc múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.
Kb. 50 perc múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vizzel, és belerakom a sütőzacskóba. Ezt követően zacskóstól belerakom a kelesztő formába.
1 óra múlva óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a tepsibe.
Végül előmelegített sütőbe rakom 210 fokra, és légkeveréssel sütöm. 10 perc múlva leveszem 170 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig még sütöm.
Ha megsült, azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával letakarom.
Csíkos kalács:
270 ml langyos tej
40 dkg BL55 finomliszt
10 dkg BFF55 rétesliszt
2 tojás sárgája
5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
5 nagymérő cukor
1 csomag vaníliás cukor
0,5 kismérő só
1,2 dkg friss élesztő
Sütni: normál programon, II. fokozat, közepes szín. ( 3.30 óra)
Csengetéskor lehet beletenni: kis citromhéj, 1 marék mazsola, rumba áztatottan, apróra vágott főző csokit.
Nálam 2:45-kor van még 2 perc az utolsó dagasztásból hátra, ekkor lehet beletenni 1-2 kanál kakaóport, hogyha csíkos kalácsot szeretnénk.
Diós-mazsolás kalács – margit2 receptje
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
0,5 kávéskanál só
10 dkg cukor
4 dkg ráma
1,5 dl kefir
1 dl tej
1 rum aroma
6 dkg durvára vágott dió
6 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál sikér
1 késhegynyi aszkorbinsav
1 dkg friss élesztő
Elkészítés: A hozzávalókat a dió, mazsola és citromhéj kivételével a gépbe tesszük. Ezen hozzávalókat csengetéskor rakjuk bele.
Sütni: Normál program I. fokozat, közepes szín. ( 3 óra 20 percig tart a program.)
Lehet csak dagasztatni, illetve kelesztetni is a géppel a tészta programon.
Például:
Édes zsemle:
40 dkg BL55 finomliszt
10 dkg BFF55 rétesliszt
2,5 dkg élesztő
300 ml tej
5 dkg cukor
5 dkg vaj ( vagy margarin)
1 késhegynyi só
Mindezt a tésztaprogramon összedagasztatni, kicsit kelni hagyni, és a gépből kivéve 9 db-ra elvágni, zsemleformára alakítani. Tetejét keresztbe bevágni. Ezután megkenni 1 egész tojással, és mákkal megszórni.
Majd előmelegített sütőbe rakni. Légkeveréses sütőben 175 fokon kb. 15 percig sütni . Nem légkeverésesnél 200 fokon kb. 30 percig sütni.
Pizza:
400 g BL55 finomliszt
100 ml tej
2 db kockacukor
25 g élesztő
2 ek olaj
1 kismérő só
1 dl langyos víz (kb., hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk)
Mindezt berakom a tésztaprogramra, s dagasztás után kiveszem. Elosztom 3 cipóra, s duplájára kelesztem konyharuhával letakarva. Majd a pizzasütőbe rakom a kisodort , tésztát és ízlés szerint megpakolhatjuk töltelékkel.
Pl: darált hús milánói szószként, oreganóval, sajtreszelék, gomba, olívabogyó, paradicsomszósz….
Majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 18-22 percig sütöm. – sütőedény, illetve vastagságtól függően.
Túrós batyu:
50 dkg BL55 finomliszt
2 db tojás sárgája
50 ml olaj
300 ml tej
5 dkg élesztő
1,5 ek cukor
Mindezt belerakni a gépbe tésztaprogramra. Dagasztás után kivenni, kisodorni, kb. 10X10 cm-es darabokra vágni. Majd ezután megtölteni tojással, cukorral, citromhéjjal, mazsolával ízesített túróval ízlés szerint. Összefogni, batyukat formálni.
Hideg sütőbe tenni. Majd ott 200 fokon kb. 25 percig sütni.
Zsemle, kifli
Hozzávalók: 0, 5 kg liszt, 6 dkg ráma (vagy 5 dkg zsír), 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 3 dl tej, 2 kockacukor.
Ha feljött az élesztő, összedagasztani, rögtön formázni, kb. 50 percig hagyni kelni, tetejét tojássárgája + tej keverékével lekenni, és szezámmaggal megszórni. Majd hideg sütőbe rakni, s utána 25 percig sütni 200 fokra állítva a sütőt.