Gépi kenyérsütés és receptek

A házi kenyérsütés legmodernebb eszköze az elektromos dagasztó és kenyérsütő gép. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon egyszerű a kezelése. A sütőedénybe csak betöltjük a hozzávalókat. Beprogramozzuk, mikorra szeretnénk a friss kenyeret az asztalra varázsolni, és a gép megdagasztja, megkeleszti, megsüti. Mindehhez igen kevés energiát, óránként 0.2 kW-ot, tehát egy kenyér sütéséhez kevesebb, mint 1 kW-ot fogyaszt. Az így készült kenyér ára kb. fele a boltiénak.

Bár nem nélkülözhetetlen háztartási eszköz, de sok kísérletezési lehetőség és sikerélmény forrása lehet.

A leggyakoribb hiba okok:

A tészta túlkelt:

A készülék az átlagosnál melegebb helyen áll, vagy süti a nap.

Túl sok élesztőt tettünk bele, az élesztőt már előre megfuttattuk.

Túl lágyra készítettük a tésztát. Csökkentsük kissé a folyadék mennyiségét!

A tészta nem kelt meg, a kenyér kicsi maradt és nehéz lett:

A készülék túl hideg helyen áll, a környezete nagyon lehűti.

Az élesztő nem volt elég aktív (lejárt a szavatossági ideje, vagy a kelleténél kevesebbet tettünk bele).

A liszt túl öreg, vagy kicsi a sikértartalma. A liszt sikértartalmát javíthatjuk azzal, hogy egy késhegynyi aszkorbinsavat adunk hozzá (gyógyszertárban kapható).

A tésztát túl keményre készítettük. Tegyünk kicsit több folyadékot hozzá!

A tésztát erősen megsóztuk.

Túl sok adalékanyagot tettünk a liszt mennyiségéhez képest, és ezek csökkentik az élesztő gázképző hatását. Csökkentsük az adalékanyagok arányát, vagy növeljük az élesztő mennyiségét!

Mire ügyeljünk, ha a készüléket előre programozzuk?

Természetesen az időpont beállítására.

A dagasztókar és a dagasztócsavar behelyezésére! A dagasztás szempontjából mind a kettő nagyon fontos. Ha jelen vagyunk a kenyér készítésekor, az ilyen hibákat, ha nem is könnyen, de korrigálni tudjuk, előre programozott dagasztáskor viszont már csak a csúfos eredményt láthatjuk. A dagasztókar hiányakor természetesen semmi dagasztás nincs, az alapanyagok jóformán keverés nélkül sülnek meg. Ha a dagasztócsavar lazul ki (ha nem szorítjuk meg eléggé, könnyen megteszi), szintén rosszul dolgozódik ki a tészta, és a kisült kenyér elég lehangoló látványt nyújt.

Az alapanyagok sorrendjére! Elsőként mindig az élesztőt tegyük bele, azután a lisztet, a sót, a cukrot és csak legutoljára a folyadékot. Előre programozott kenyeret ne süssünk kovásszal, megfuttatott élesztővel, mert nem tudjuk befolyásolni a kelés idejét.

Ha azt szeretnénk elérni, hogy a kenyér kérge különösen ropogós legyen, a sütés befejezése után kenjük meg vízzel, és süssük további 5 percig.
Érdemes a második kelesztés után felvert tojással megkenni a kenyér tetejét és mákkal, lenmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal, szezámmaggal, aprított dióval, mogyoróval vagy mandulával megszórni.
Nemcsak finom, de nagyon mutatós is lesz!

A sütőiparban rövid kódokkal azonosítják az egyes lisztfajtákat:

            BL-55:    finom (búza)liszt,

            BL-80:    fehér kenyérliszt,

            BL-112:  félfehér kenyérliszt,

            BFF-55:  rétesliszt,

            AD:        búzadara,

            GL-200:  Graham liszt;

            TL-50:    tésztaipari liszt,

            DSL:       durum simaliszt,

            TDD:       tésztaipari durum dara,

            TBL-70:   fehér tönköly (búza)liszt,

            TBL-300: teljes kiőrlésű tönköly (búza)liszt,

            RL-60:     fehér rozsliszt (rozsláng),

            RL-90:     világos rozsliszt,

            RL-125:   sötét rozsliszt,

            RL-190:   teljes kiőrlésű rozsliszt.

Sikér:
 
A búzaliszt két fehérjéjének, a gliadinnak és a gluteinnek az együttese. Ez okozza a búzalisztből készült tészta nyújthatóságát.

A Clatronic 2 lapátos géphez adott receptgyűjteményben német számozással adják meg a liszt fajtáját. A magyar lisztnek az alábbiak szerint felel meg:

magyar német
  
                              BL-55  finomliszt                      405-ös
               BFF-55 rétesliszt                      550-es
               BL-80  kenyérliszt                      1050-es

A géphez adott mérőkanállal az alábbi súlyokat mérhetjük:

 cukorélesztő
1 kismérő=7 g4 g2 g
1 nagymérő=20 g12 g7 g

A géphez adott receptgyűjtemény használata nem célszerű az alábbiak miatt:

            –    pontatlan fordítás

            –    Németországban használt alapanyag jelölések (lásd: fent)

            –    a német ízlésnek megfelelő receptek

A gép vásárlása után azonnal a mellékelt receptgyűjteményből  (Clatronic) nekiláttam az első úgynevezett „Klasszikus fehérkenyér” megalkotásának. Íme az eredmény:

Rettenet, katasztrófa!!! Sírni lett volna kedvem!  Ekkor az Interneten kezdtem használható, mások által kipróbált recepteket keresni. Így bukkantam az Index fórum -Konyhaasztal – Mindennapi kenyerünk topikjára.

Ezután az ott megismert recepteket kezdtem a saját gépemre adaptálva kipróbálni:

Fehérkenyér:

350   ml                víz

  50   dkg              finomliszt

  15   dkg              rétesliszt

    2   kismérő        só

    2   kismérő        cukor

    2   nagymérő     olaj

    0,5  nagymérő   10%-os ecet

    1,5  kismérő      porélesztő

Sütni: normál program közepes szín, II. fokozat.

Fontos:  a sütés kezdete előtt a kémlelő ablakot konyharuhával letakarni, de a szellőzőnyílások szabadon maradjanak, mivel az ablaknál nagy a hő veszteség, és a kenyér ezen oldala nagyon világos maradna!

Burgonyás kenyér

300  ml víz

  25  g margarin

    1  tojás

150  g széttört, főtt burgonya

    2  kismérő só

    1  kismérő cukor

600  g  BL55 finomliszt

  30  g  BFF55 rétesliszt

    7  g  porélesztő

    1  késhegynyi  sikér

    1  késhegynyi  aszkorbinsav

Sütni: gyors programon, I-es fokozat, közepes szín.

Kitartással, és türelemmel a kenyerek számtalan variációival lehet kisérletezni.  Lehet fűszerezni, ízesíteni sajttal, szalonnával, kolbásszal, hagymával,  természetesen az alapanyagokat  változtani kell az adalékok függvényében. Sok sikert a kisérletekhez!

Én a sikér és az aszkorbinsav kivételével még nem használtam egyéb „varázsszereket”, mivel nem ismerem az összetételüket.

Sajtos kenyér

   350          ml                        víz

     46          dkg                       BL55 finomliszt

     15          dkg                       BFF55 rétesliszt

       2          kismérő                só

       2          kismérő                cukor

       1,5       nagymérő             olívaolaj

       1          kávéskanál            sikér

       1          kávéskanál            aszkorbinsav

       5          dkg                        reszelt trappista sajt

       1,5       kismérő                porélesztő

Berakni normál program, II fokozatra. (program idő 3:30 óra).

38 perc múlva (a 2. dagasztás után, még a kelesztés előtt) lekenni 1tojás sárgája + tejföl keverékével, és rárakni +5 dkg reszelt sajtot.

Burgonyás-sajtos kenyér szezámmaggal szórva:

300   ml  víz

  25   g    margarin

     1  tojás

  70  g  széttört, főtt burgonya

  70  g  reszelt sajt

    2  kismérő só

    1  kismérő cukor

630  g  BL80 kenyérliszt

    7  g  porélesztő

    1  késhegynyi sikér

    1  késhegynyi aszkorbinsav

A dagasztás befejezése után (Clatronicnál 30 perc ), tejföllel megkenni, és szezámmaggal megszórni.

Sütni: gyors programon, I-es fokozat, közepes szín.

Teljes kiőrlésű graham liszttel bővített kenyér

310   ml  langyos víz

43,5  dkg BL-80 kenyérliszt

14,5  dkg graham liszt GL-200 teljes kiőrlésű búzaliszt

  1     nagymérő olivaolaj

  1     kismérő sikér

  1     kismérő só

  1     kismérő cukor

  1     kávéskanálnyi aszkorbinsav

  1,2 dkg friss élesztő

Sütni: normál programon, I. fokozat, közepes szín. (3.20 óra)

80 dkg-os krumplis kenyér: (E.Margit rusztikus krumplis kenyerének a kenyérsütő gépre, Garamica által átalakított változata)
Ahogy én csináltam:

Hozzávalók:

35 gr burgonyapehely annyi vízzel felengedve, hogy az egész 350 ml legyen,
  2 dkg margarin
35 dkg BL 80-as kenyérliszt
18 dkg BL 55-ös finomliszt
1 kismérő só
1 kismérő cukor
1 kismérő sikér
1/2 kismérő aszkorbinsav
1/3-ad friss élesztő.

A fenti sorrendben a gépbe szórni, és gyors programon (Fontos! Így nem esik össze a friss élesztőtől!) 1 óra 58 perc alatt készre sütni.

Fülig.Di.St.James (index fórumról) kenyere:  (Clatronic 2 lapátos)

A recept a hozzávalók bekészítésének sorrendjében:

300 ml víz
2 km só
1 kh aszkorbin
1 ek delma (kék, joghurtos)
50 dkg „szárazanyag” az alábbi bontásban:
1/4-1/4 bl80/bl55/vitamill graham
1/8-1/8 vitamill tk rozs/krumplipehely
1+1/3 km haas
fehér kenyér progi(nekem ez hosszabb, mint a tk.progi), sötét sütési szín

Puha, szaftos bél, ropogós héj.

Fruzsika legjobb fehér kenyere (ahogy én csináltam)

Példa a gépi dagasztásra és a sütőben való kenyérsütésre:

Hozzávalók:

    80   ml langyos tej

  220   ml langyos víz

   55    dkg BL-80 kenyérliszt

     1    evőkanál burgonyapehely

     1    evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt

     1    csapott mokkáskanál aszkorbinsav

    0,5  evőkanál sikér

     1    evőkanál vaj, vagy margarin

     3    mokkáskanál só

    2,5  dkg friss élesztő

Belerakom a gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces).  38 perc múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.

Kb. 40 perc múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vízzel, és belerakom a sütőzacskóba. Ezt követően zacskóstól belerakom a kelesztő formába.

1 óra múlva óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a tepsibe.

Végül előmelegített sütőbe rakom 200 fokra, és légkeveréssel sütöm. 10 perc múlva leveszem 180 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig még sütöm.

Ha megsült, azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával letakarom.

Chilis kenyér:

Hozzávalók:

 100  ml   langyos tej

 250  ml   langyos víz

  55  dkg  BL-80 kenyérliszt

    1 evőkanál kukoricaliszt

    1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt

    1 evőkanál burgonyapehely

    1 teáskanál őrölt kömény

    1 fél mokkáskanál aszkorbinsav

    1 fél evőkanál sikér

   12 g  olvasztott margarin

     1 evőkanál olíva olaj

     3 mokkáskanál só

     2,5 dkg friss élesztő

     3 db chili paprika húsa darabokra vágva

Elkészítés:

Belerakom a gépbe a hozzávalókat a felsoroltak szerint. Elindítom a normál programon az I-es fokozatot (ez 3 óra 20 perces).  38 perc múlva befejezi a gép a dagasztást, ekkor még hagyom 10 percig a gépben. Majd kiveszem a tésztát, és átgyúrom, belerakom lisztezett kelesztő tálba. Jól rányomom a tetejét, és berakom a mikróba, hogy ne legyen huzatos helyen.

Kb. 50 perc múlva, ha lelöki a tetejét a tál, akkor kiveszem és jól átgyúrom, formázom, bevágom 3 helyen, lekenem meleg vizzel, és belerakom a sütőzacskóba. Ezt követően zacskóstól belerakom a kelesztő formába.

1 óra múlva óvatosan kiveszem a tálból és a zacskóval együtt belerakom a tepsibe.

Végül előmelegített sütőbe rakom 210 fokra, és légkeveréssel sütöm. 10 perc múlva leveszem 170 fokra a hőmérsékletet, és 45 percig még sütöm.

Ha megsült, azonnal kiveszem a zacskóból, rácsra rakom és konyharuhával letakarom.

Csíkos kalács:

270   ml  langyos tej

  40   dkg   BL55 finomliszt

  10   dkg   BFF55 rétesliszt

     2   tojás sárgája

     5   dkg  olvasztott vaj, vagy margarin

     5   nagymérő cukor

     1   csomag vaníliás cukor

   0,5  kismérő só

   1,2  dkg  friss élesztő

Sütni: normál programon, II. fokozat, közepes szín. ( 3.30 óra)

Csengetéskor lehet beletenni: kis citromhéj, 1 marék mazsola, rumba áztatottan, apróra vágott főző csokit.

Nálam 2:45-kor van még 2 perc az utolsó dagasztásból hátra, ekkor lehet beletenni 1-2 kanál kakaóport, hogyha csíkos kalácsot szeretnénk.

Diós-mazsolás kalács  – margit2 receptje

Hozzávalók:

   40 dkg finomliszt

   15 dkg rétesliszt

     1 egész tojás + 1 tojás sárgája

   0,5 kávéskanál só

   10 dkg cukor

     4 dkg ráma

   1,5 dl kefir

     1  dl tej

     1 rum aroma

     6 dkg durvára vágott dió

     6 dkg mazsola

     1 citrom reszelt héja

     1 kávéskanál sikér

     1 késhegynyi aszkorbinsav

     1 dkg friss élesztő

Elkészítés: A hozzávalókat a dió, mazsola és citromhéj kivételével a gépbe tesszük. Ezen hozzávalókat csengetéskor rakjuk bele.

Sütni: Normál program I. fokozat, közepes szín. ( 3 óra 20 percig tart a program.)

Lehet csak dagasztatni, illetve kelesztetni is a géppel a tészta programon.

Például:

Édes zsemle:

   40    dkg  BL55 finomliszt

   10    dkg  BFF55 rétesliszt

     2,5 dkg  élesztő

300     ml     tej

    5     dkg  cukor

    5     dkg  vaj ( vagy margarin)

    1      késhegynyi  só

Mindezt a tésztaprogramon összedagasztatni, kicsit kelni hagyni, és a gépből kivéve 9  db-ra elvágni, zsemleformára alakítani. Tetejét keresztbe bevágni. Ezután megkenni 1 egész tojással, és mákkal megszórni.

 Majd előmelegített sütőbe rakni. Légkeveréses sütőben 175 fokon kb. 15 percig sütni . Nem légkeverésesnél 200 fokon kb. 30 percig sütni.

Pizza:

400    g         BL55 finomliszt

100     ml      tej

     2    db      kockacukor

   25    g        élesztő

     2    ek       olaj

     1    kismérő só

     1 dl langyos víz (kb., hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk)

Mindezt berakom a tésztaprogramra, s dagasztás után kiveszem. Elosztom 3 cipóra, s duplájára kelesztem konyharuhával letakarva. Majd a pizzasütőbe rakom a kisodort , tésztát és ízlés szerint megpakolhatjuk töltelékkel.

Pl: darált hús milánói szószként, oreganóval, sajtreszelék, gomba, olívabogyó, paradicsomszósz….

Majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 18-22 percig sütöm. – sütőedény, illetve vastagságtól függően.

Túrós batyu:

 50   dkg   BL55 finomliszt

    2   db    tojás sárgája

 50    ml    olaj

300   ml    tej

    5   dkg  élesztő

    1,5 ek    cukor

Mindezt belerakni a gépbe tésztaprogramra.  Dagasztás után kivenni, kisodorni, kb. 10X10 cm-es darabokra vágni. Majd ezután megtölteni tojással, cukorral, citromhéjjal, mazsolával ízesített túróval ízlés szerint. Összefogni, batyukat formálni.

Hideg sütőbe tenni. Majd ott 200 fokon kb. 25 percig sütni.

Zsemle, kifli

Hozzávalók: 0, 5 kg liszt, 6 dkg ráma (vagy 5 dkg zsír), 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 3 dl tej, 2 kockacukor.
Ha feljött az élesztő, összedagasztani, rögtön formázni, kb. 50 percig hagyni kelni, tetejét tojássárgája + tej keverékével lekenni, és szezámmaggal megszórni. Majd hideg sütőbe rakni, s utána 25 percig sütni 200 fokra állítva a sütőt.