Kimchi készítése lépésről lépésre

A kimchi, a koreai konyha nélkülözhetetlen eleme, egy fermentált, csípős savanyú káposzta, amely sokféle változatban készíthető. Az alábbiakban Beleznay Kati instrukciói alapján bemutatjuk a kimchikészítés folyamatát.

Hozzávalók (kb. 1,2 kg kimchihez)

  • 2 fej kínai kel
  • 20 dkg durvaszemű só (nem jódozott)

Pudinghoz:

  • 5 dl víz
  • 6 dkg édes rizsliszt
  • 3 dkg cukor

Zöldségek:

  • 1 nagy sárgarépa
  • ½ jégcsapretek
  • 5 szál újhagyma

Fokhagymás keverék:

  • 1/2 vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 cm friss gyömbér
  • 1/2 koreai körte (nasi) vagy alma
  • 0,8 dl halszósz
  • 13,5 dkg koreai paprikapehely (gochugaru)

Káposzta előkészítése

A kínai kelt hosszában félbevágjuk, majd minden egyes levelet besózunk. A besózott káposztát legalább 3 órán át állni hagyjuk, majd hideg víz alatt öblítjük.

Rizslisztes puding készítése

A vizet és az édes rizslisztet összekeverjük, majd puding állagúra főzzük, hozzáadjuk a cukrot, majd hagyjuk lehűlni.

Zöldségek előkészítése

A sárgarépát és jégcsapretket gyufaszálra vágjuk, az újhagymát 5 cm-es darabokra vágjuk.

Fokhagymás keverék készítése

A hagymát, fokhagymát, gyömbért, körtét és halszószt pürésítjük.

Kimchi összeállítása

A lehűlt pudingba keverjük a koreai paprikapelyhet, majd hozzáadjuk a fokhagymás keveréket és a gyufaszálra vágott zöldségeket. Minden egyes káposztalevél közé bedörzsöljük a paprikás masszát, majd szorosan zárható tartályba tesszük.

Erjesztés

A kimchit 1-3 napig szobahőmérsékleten tároljuk, majd hűtőbe tesszük. Háztartási hűtőben kb. 2 hónapig, éttermi hűtőben kb. 6 hónapig áll el.

Az elkészített kimchi különleges ízvilágával és egészségre gyakorolt jótékony hatásaival gazdagítja az étkezéseket. Készítsd el otthon is, és élvezd a koreai konyha remekét!