A kimchi, a koreai konyha nélkülözhetetlen eleme, egy fermentált, csípős savanyú káposzta, amely sokféle változatban készíthető. Az alábbiakban Beleznay Kati instrukciói alapján bemutatjuk a kimchikészítés folyamatát.
Hozzávalók (kb. 1,2 kg kimchihez)
- 2 fej kínai kel
- 20 dkg durvaszemű só (nem jódozott)
Pudinghoz:
- 5 dl víz
- 6 dkg édes rizsliszt
- 3 dkg cukor
Zöldségek:
- 1 nagy sárgarépa
- ½ jégcsapretek
- 5 szál újhagyma
Fokhagymás keverék:
- 1/2 vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 2 cm friss gyömbér
- 1/2 koreai körte (nasi) vagy alma
- 0,8 dl halszósz
- 13,5 dkg koreai paprikapehely (gochugaru)
Káposzta előkészítése
A kínai kelt hosszában félbevágjuk, majd minden egyes levelet besózunk. A besózott káposztát legalább 3 órán át állni hagyjuk, majd hideg víz alatt öblítjük.
Rizslisztes puding készítése
A vizet és az édes rizslisztet összekeverjük, majd puding állagúra főzzük, hozzáadjuk a cukrot, majd hagyjuk lehűlni.
Zöldségek előkészítése
A sárgarépát és jégcsapretket gyufaszálra vágjuk, az újhagymát 5 cm-es darabokra vágjuk.
Fokhagymás keverék készítése
A hagymát, fokhagymát, gyömbért, körtét és halszószt pürésítjük.
Kimchi összeállítása
A lehűlt pudingba keverjük a koreai paprikapelyhet, majd hozzáadjuk a fokhagymás keveréket és a gyufaszálra vágott zöldségeket. Minden egyes káposztalevél közé bedörzsöljük a paprikás masszát, majd szorosan zárható tartályba tesszük.
Erjesztés
A kimchit 1-3 napig szobahőmérsékleten tároljuk, majd hűtőbe tesszük. Háztartási hűtőben kb. 2 hónapig, éttermi hűtőben kb. 6 hónapig áll el.
Az elkészített kimchi különleges ízvilágával és egészségre gyakorolt jótékony hatásaival gazdagítja az étkezéseket. Készítsd el otthon is, és élvezd a koreai konyha remekét!