Lecsó eltevése télire – alaprecept hat üveghez

A lecsó eltevése télire remek módja annak, hogy a nyár ízeit megőrizzük és élvezhessük az év hűvösebb hónapjaiban is. Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készíthetsz isteni, tartós házi lecsót hat üvegnyi mennyiségben.

Hozzávalók

Szükséges mennyiségek

  • 3 kg paprika
  • 1,5 kg paradicsom
  • 0,5 kg hagyma
  • kb. 1 dl olaj
  • 3 evőkanál zsír (kb. 5 dkg füstölt szalonnából kisütve)
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor (a paradicsom édességétől függően)

Paprika és paradicsom

Válassz vastag húsú, ép paprikát, és érett paradicsomot. A legjobb minőségű alapanyagokkal lesz a legfinomabb a végeredmény.

Elkészítés

Hagyma dinsztelése

A hagymát félholdakra vágjuk, és olajon üvegesre dinszteljük, de nem pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a meghámozott, nyolcadokra vágott paradicsomot, sózzuk, cukrozzuk, és kb. 20 percig főzzük.

Paprika előkészítése

Közben a paprikát kicsumázzuk, nagyobb darabokra szeleteljük, majd a szalonnából kisütött zsírra dobjuk. Sózzuk, és csak rövid ideig dinszteljük, hogy kicsit puhuljon, de ne essen szét.

Összeállítás és befőzés

Az elődinsztelt paprikát hozzáadjuk a rotyogó paradicsomhoz, jól lenyomkodjuk, majd sterilizált üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk 5 percre, majd száraz dunsztban 2-3 nap alatt hagyjuk kihűlni.

Tippek és trükkök

Sterilizálás

A befőttesüvegeket legegyszerűbb mosogatógépben sterilizálni. Fontos, hogy teljesen csírátlanított üvegeket használjunk, hogy elkerüljük a lecsó megromlását.

Ízesítés

Az elkészítés során érdemes kóstolni, és szükség szerint igazítani az ízeken sóval vagy cukorral. A füstölt szalonna bőre főzés közben ízesíti a lecsót, de később eltávolítható.

Téli élvezet

A kész lecsóval a hideg hónapokban is élvezheted a nyári ízeket, legyen szó gyors vacsoráról vagy egy különleges fogásról.