Lestyános, lecsós zöldbabfőzelék receptje

A lestyános, lecsós zöldbabfőzelék egy remek nyári fogás, amely ötvözi a zöldbab frissességét a lecsó gazdag ízvilágával. Könnyen elkészíthető, és számos módon variálható.

Hozzávalók

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 600 g zsenge zöldbab
  • 1 babérlevél
  • 2 szál friss lestyán
  • só, bors
  • 500 g kész lecsó (friss vagy üveges)
  • 150 ml tejföl
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 1 csokor kapor, finomra aprítva

Elkészítés

Zöldbab előkészítése

Először a zöldbabot megpucoljuk: a szárát lecsipkedjük, majd 3-4 centis darabokra vágjuk. Ezután olívaolajon üvegesre dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát és a finomra aprított fokhagymát. Meghintjük pirospaprikával, jól elkeverjük.

Zöldbab főzése

Hozzáadjuk a feldarabolt zöldbabot, átforgatjuk, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi (kb. 6 dl). Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a friss lestyánt. Fedő alatt majdnem teljesen puhára főzzük, ami körülbelül 10 percet vesz igénybe.

Lecsó hozzáadása

Amíg a zöldbab fő, előkészítjük a lecsót. Ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk a paprikákat. A majdnem puha zöldbabhoz keverjük a lecsót, és néhány percig együtt főzzük őket.

Főzelék sűrítése

A tejfölt csomómentesre keverjük a rizsliszttel, majd hozzámerünk egy keveset a forró léből, és alaposan elkeverjük. Visszaöntjük a lábasba, és besűrítjük a főzeléket. Végül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot.

Tálalás

A lestyános, lecsós zöldbabfőzeléket sült húsokkal, fasírtokkal vagy akár tükörtojással is kínálhatjuk. Egy igazán ízletes, nyári ebédként szolgálhat.

A lestyános, lecsós zöldbabfőzelék kiváló választás a nyári szezonban, hiszen friss alapanyagokból készül, és könnyed, mégis laktató étel. Próbáld ki, és élvezd az ízek harmonikus kombinációját!