A lestyános, lecsós zöldbabfőzelék egy remek nyári fogás, amely ötvözi a zöldbab frissességét a lecsó gazdag ízvilágával. Könnyen elkészíthető, és számos módon variálható.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma, vékonyra szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 600 g zsenge zöldbab
- 1 babérlevél
- 2 szál friss lestyán
- só, bors
- 500 g kész lecsó (friss vagy üveges)
- 150 ml tejföl
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 csokor kapor, finomra aprítva
Elkészítés
Zöldbab előkészítése
Először a zöldbabot megpucoljuk: a szárát lecsipkedjük, majd 3-4 centis darabokra vágjuk. Ezután olívaolajon üvegesre dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát és a finomra aprított fokhagymát. Meghintjük pirospaprikával, jól elkeverjük.
Zöldbab főzése
Hozzáadjuk a feldarabolt zöldbabot, átforgatjuk, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi éppen ellepi (kb. 6 dl). Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a friss lestyánt. Fedő alatt majdnem teljesen puhára főzzük, ami körülbelül 10 percet vesz igénybe.
Lecsó hozzáadása
Amíg a zöldbab fő, előkészítjük a lecsót. Ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk a paprikákat. A majdnem puha zöldbabhoz keverjük a lecsót, és néhány percig együtt főzzük őket.
Főzelék sűrítése
A tejfölt csomómentesre keverjük a rizsliszttel, majd hozzámerünk egy keveset a forró léből, és alaposan elkeverjük. Visszaöntjük a lábasba, és besűrítjük a főzeléket. Végül hozzáadjuk a finomra aprított kaprot.
Tálalás
A lestyános, lecsós zöldbabfőzeléket sült húsokkal, fasírtokkal vagy akár tükörtojással is kínálhatjuk. Egy igazán ízletes, nyári ebédként szolgálhat.
A lestyános, lecsós zöldbabfőzelék kiváló választás a nyári szezonban, hiszen friss alapanyagokból készül, és könnyed, mégis laktató étel. Próbáld ki, és élvezd az ízek harmonikus kombinációját!