Meleg reggeli hideg napokra – Sült alma fahéjjal, dióval, egy kanál tejföllel

Meleg reggeli hideg napokra – Sült alma fahéjjal, dióval, egy kanál tejföllel

A téli reggelek lassabbak. A nap csak óvatosan bújik elő, és az ember szívesen marad még egy kicsit a meleg takaró alatt. Ilyenkor különösen jól esik egy olyan reggeli, ami nemcsak táplál, hanem fel is melegít – testet, lelket, hangulatot. A sült alma pontosan ilyen. Illatos, fahéjas, enyhén karamellizált, és ha dióval, egy kis zabpehellyel és tejföllel tálaljuk, akkor tápláló és különleges reggeli is lesz belőle.

Ez az étel félúton van a desszert és a reggeli között – de ez ne tévesszen meg. A sült alma rostban gazdag, segíti az emésztést, a dió tele van értékes zsírsavakkal és fehérjével, a zabpehely pedig hosszan tartó energiát ad. A tejföl – vagy ha úgy tetszik, görög joghurt – lágyít az ízeken, és krémes lezárása ennek az illatos reggelinek.

Ez a fogás tökéletes választás azoknak, akik egy könnyű, de melengető reggelire vágynak. Jó opció vegetáriánus étrendben, de ha épp diétázol, zabpehely nélkül is teljes értékű reggeli lehet. Cukorbetegek édesítés nélkül vagy édesítővel is elkészíthetik, és ha vegán verzióban gondolkodsz, a tejföl helyett jöhet növényi joghurt is.

Recept – Sült alma fahéjjal, dióval (2 adag)

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb, édes alma (pl. jonagold, idared)
  • 1 marék dió durvára vágva
  • 2 ek zabpehely
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk méz vagy juharszirup (elhagyható)
  • 1 ek vaj vagy kókuszolaj a sütéshez
  • 2 ek tejföl vagy görög joghurt a tálaláshoz

Elkészítés:
Az almákat vágd félbe, magházukat vájd ki egy kanállal. Egy kis tálban keverd össze a diót, zabpelyhet, fahéjat, egy kevés mézet és pár csepp olajat. Ezt kanalazd az alma üregébe. Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 180°C-on süsd kb. 25–30 percig, amíg az alma megpuhul, és a teteje szépen megpirul. Langyosan tálald egy evőkanál tejföllel vagy joghurttal.

A sült alma nemcsak reggelinek tökéletes, hanem hangulatjavítónak is. Ahogy a fahéj és az alma illata megtölti a konyhát, a legzordabb reggel is kicsit barátságosabbá válik. Szóval, ha fázol reggelente – ez lesz a te reggelid.