Ahogy december közeleg, világszerte otthonok millióiban kezdődik meg az ünnepi készülődés, amelynek elengedhetetlen része a karácsonyi vacsora. Bár a karácsony szelleme sokak számára közös – a szeretet, az összetartozás és a meghittség –, az, hogy mi kerül az asztalra, országról országra változik. Míg nálunk halászlé, töltött káposzta és bejgli illata lengi be a konyhákat, más nemzetek egészen eltérő, de ugyanolyan különleges ízekkel ünnepelnek. Nézzük meg, milyen karácsonyi menük kerülnek elő a világ különböző tájain!
Anglia: Pulyka, puding és egy kis brandy
Az Egyesült Királyságban a karácsonyi vacsora igazi kulináris esemény. A fő fogás általában töltött pulyka, amelyet sült burgonyával, kelbimbóval és áfonyaszósszal tálalnak. A vacsora fénypontja a karácsonyi puding – egy gazdag, fűszeres gyümölcsös desszert –, amit hagyományosan még hetekre az ünnep előtt elkészítenek, majd karácsony este brandyvel meglocsolva és meggyújtva tálalnak. A britek számára a karácsonyi ebéd legalább annyira rituálé, mint maga az ajándékozás.
Franciaország: luxus fogások és hosszú lakomák
Franciaországban a karácsonyi vacsora – a „le Réveillon” – gyakran az év legpompásabb étkezése. A menü régiónként eltérő, de általában előkelő fogások sorából áll: osztriga, füstölt lazac, libamáj, majd sült kacsa vagy pulyka gesztenyével. A desszertek között a legismertebb a „bûche de Noël”, azaz a csokoládés fatörzstorta. A franciák nem kapkodják el az ünnepi étkezést – gyakran órákon át tart a vacsora, amelyet borok és pezsgők kísérnek.
Olaszország: hét hal éjszakája
Dél-Olaszországban karácsony estéjén tartják a „La Vigilia” nevű halas lakomát, amely során akár hétféle tengeri ételt is felszolgálnak. Az ünnepi menüben szerepelhet tőkehal, tintahal, garnéla, kagyló, de minden családnak megvan a saját hagyománya. Karácsony napján általában húsos fogások következnek, mint a lasagne vagy a sült bárány. Desszertként a „panettone”, egy könnyű, mazsolás kalács kerül az asztalra, amely egyre népszerűbb világszerte.
Lengyelország: tizenkét fogásos vacsora
Lengyelországban a karácsonyi vacsora szigorú hagyományok mentén zajlik. A „Wigilia”, vagyis a december 24-i ünnepi étkezés tizenkét fogásból áll – mindegyik Jézus apostolaira utal. Húsos ételek helyett halételek és növényi alapú fogások dominálnak. A leggyakoribbak a céklaleves (barszcz) gombás derelyével, a savanyú káposztás pirogi és a rántott ponty. A desszert általában mákos bejgli (makowiec) vagy mézes sütemény.
Japán: krácsony csirkével és epertortával
Bár Japánban a karácsony nem vallási ünnep, mégis egyre népszerűbb. A 70-es évektől kezdve egy különös szokás vált hagyománnyá: karácsonykor sült csirkét rendelnek a KFC-ből. Ez a szokatlan tradíció egy jól időzített reklámkampányból nőtte ki magát nemzeti szintű szokássá. A karácsonyi desszert pedig a könnyű, habos epertorta (Christmas cake), amelyet cukrászdák százai készítenek nagyüzemben minden decemberben.
Mexikó: tamales és forró csokoládé
Mexikóban az ünnepi időszak tele van zenei, vallási és kulináris élményekkel. A karácsonyi vacsora gyakran éjfélkor kezdődik, és olyan ételeket vonultat fel, mint a „tamales” – kukoricalevélbe csomagolt töltött kukoricaliszt –, vagy a „bacalao”, azaz sós tőkehal ragu. Az italok között kiemelkedik a forró csokoládé és a „ponche”, egy fűszeres, gyümölcsös puncs, amit gyakran rum vagy tequila ízesít.
Ausztrália: grill a tengerparton
A déli féltekén nyár van karácsonykor, így Ausztráliában nem a forró levesek, hanem a hűsítő tengeri fogások és a szabadtéri grillezés a megszokott. A karácsonyi menüben gyakran szerepel garnéla, homár, friss saláták és gyümölcsök. Az édességek között népszerű a „pavlova” – egy habcsókalapú, tejszínhabbal és friss gyümölcsökkel tálalt desszert. Az ünneplés gyakran piknik formájában zajlik a kertben vagy a tengerparton.
Ünnep az ízek körül
A karácsonyi menü mindenhol egy kicsit más, mégis ugyanarról szól: az együttlétről, a hagyományokról, és a szeretettel elkészített ételekről. Akár töltött káposzta, akár panettone vagy grillezett garnéla kerül az asztalra, a lényeg, hogy az ünnep ízeit megosszák egymással azok, akik számítanak. Talán épp ez a közös bennünk – hogy a karácsony nemcsak vallási vagy kulturális esemény, hanem az ízeken keresztül egy univerzális nyelv is.