A kenyér sokáig mostohagyermek volt az egészséges táplálkozás hívei között. Gyorsan felszívódó szénhidrát, felesleges kalória – hallottuk újra és újra. De az igazság az, hogy a kenyér nem ellenség. Főleg nem akkor, ha jól készítik. A kézműves, kovászos, teljes kiőrlésű vagy rozsos kenyerek nemcsak laktatóbbak és ízesebbek, de lassabban emelik meg a vércukorszintet, ráadásul valódi tápanyagtartalmuk is jelentős.
A klasszikus “kenyér reggeli” újragondolása valójában egy kreatív, színes és kiegyensúlyozott napindító lehetőség. A kulcs a feltétekben rejlik: házi készítésű krémek, friss zöldfélék, mikrozöldek, olívaolaj és minőségi fűszerek együttese adja meg azt a pluszt, amitől a pirítós nem csak ehető, hanem kívánatos is lesz.
Kinek ajánljuk az újhullámos pirítóst?
Ha szeretsz előre tervezni, és szívesen készítesz otthon ízes krémeket, ez a reggeli igazi jutalomjáték lesz neked. De akkor is érdemes kipróbálnod, ha csak egy kis inspirációt keresel a megszokott reggeli rutinod felfrissítéséhez. Ideális vegetáriánusoknak, flexitáriánusoknak, sőt még azoknak is, akik IR-diétát követnek – a kovászos, rozsos kenyér és a rostban gazdag feltétek tökéletesen illeszkedhetnek az étrendjükbe.
Recept – Körözöttes pirítós sült paprikával és rukkolával
Hozzávalók (2 adag):
- 4 szelet kovászos vagy teljes kiőrlésű kenyér
- 150 g túró
- 2 evőkanál tejföl (vagy növényi alternatíva)
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 csipet kömény
- Só, bors ízlés szerint
- 1 sült kaliforniai paprika (szeletelve)
- Egy marék friss rukkola
- Olívaolaj a locsoláshoz
Elkészítés:
A körözötthöz keverd össze a túrót, tejfölt, pirospaprikát, köményt, sót és borsot, majd kend rá a pirított kenyérszeletekre. Halmozd rá a sült paprikaszeleteket, végül szórd meg friss rukkolával, és locsold meg néhány csepp olívaolajjal. Egyszerű, friss, tápláló – és garantáltan nem unalmas.