Reggeli kenyér újragondolva: krémek, csírák és fermentált finomságok

Reggeli kenyér újragondolva: krémek, csírák és fermentált finomságok

A reggeli kenyér – legyen az friss, ropogós vagy puha – sokak számára az alap, amire az egész napot építik. De mi lenne, ha nem csak vajat vagy lekvárt kennénk rá, hanem valóban különleges, tápláló feltétekkel dobnánk fel? Egy jó reggeli kenyér lehet krémes, élő, ropogós és tele értékes tápanyagokkal, ha a megfelelő alapanyagokat választjuk.

A krémek, csírák és fermentált finomságok nemcsak ízben, hanem egészségben is hatalmas előnyt jelentenek. A fermentált zöldségek gazdagok probiotikumokban, amik támogatják az emésztést és az immunrendszert. A csírák tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, ráadásul extra ropogós textúrát adnak a falatoknak. A különféle növényi krémek – legyen szó avokádóról, humuszról vagy növényi sajtról – pedig nemcsak finomak, hanem jó zsírokat és fehérjét is biztosítanak.

Kinek ajánljuk ezt a reggeli stílust?

Ha szereted a változatos, színes, egészséges és mégis egyszerű reggeliket, akkor ez a megoldás neked való. Ideális azoknak is, akik fogyni szeretnének, vagy figyelnek az emésztésükre, illetve azoknak, akik szeretnének több élő kultúrát bevinni az étrendjükbe. Emellett szuper választás, ha kevés időd van reggel, de szeretnéd értékesen indítani a napot.

Fermentált céklakrém csírákkal

Hozzávalók:

  • 4 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • 150 g fermentált cékla (bolti vagy házi)
  • 2 evőkanál natúr görög joghurt vagy növényi joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma (apróra zúzva)
  • Só, bors ízlés szerint
  • Friss csírák (répa, retek vagy lucerna)
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A fermentált céklát turmixold össze a joghurttal, fokhagymával, sóval és borssal, amíg krémes állagú nem lesz. Kend a kenyérszeletekre, locsold meg egy kevés olívaolajjal, majd szórd meg bőven friss csírákkal. Tálald friss zöldségekkel vagy egy lágy tojással, ha szeretnéd.