Sütőben sült cukkinis óriástócsni receptje

Augusztusban gyakran felmerül a kérdés, hogy mit kezdjünk a rengeteg cukkinivel. Az alábbi recept tökéletes megoldás, ha nagy mennyiségben szeretnénk felhasználni ezt a zöldséget. A török konyhából inspirálódva készült ez az óriástócsni, ami sütőben sütve nem csak ízletes, de egészséges is.

Hozzávalók

  • 1 kg cukkini, lereszelve
  • 1 evőkanál só
  • 1 hagyma, vékonyra szeletelve vagy 1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva
  • 2 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • 1 nagy csokor friss petrezselyem, finomra aprítva
  • 1 nagy csokor friss kapor, finomra aprítva
  • 4 egész tojás
  • só, bors
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • Opcionális: 1 cukkini (lehet sárga is), friss bazsalikom, kecskesajt vagy feta

Elkészítés lépései

Cukkini előkészítése

A cukkinik két végét levágjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy tálban megsózzuk és állni hagyjuk 20 percig. Ezalatt a cukkini sok vizet enged, amit alaposan ki kell nyomkodni.

Hozzávalók összekeverése

A kinyomkodott cukkinihez hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, és a zöldfűszereket. Egy külön tálkában felverjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, majd a cukkinihez keverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, alaposan elkeverjük.

Sütés

A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. Egy 30×24 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk és megolajozunk. Beleöntjük a cukkinis masszát, és egyenletesen elegyengetjük. 30 percig sütjük.

Teteje díszítése

A sütési idő végén egy vékonyra szeletelt cukkinit helyezünk a tetejére, megsózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd további 10 percig sütjük grillfokozaton, hogy a teteje is megpiruljon.

Tálalás

Langyosra hűtjük, majd bazsalikomlevelekkel és kecskesajttal tálaljuk. Kínálhatunk mellé fokhagymás joghurtot vagy salátát. Másnap hidegen is nagyon finom.

Ez az egyszerű, de nagyszerű recept tökéletes választás, ha sok cukkini áll rendelkezésre. Könnyen variálható és mindenki kedvence lehet, akár melegen, akár hidegen fogyasztva.