A reggeli után fontos, hogy ne teljen el akár 5-6 óra a következő étkezésig. Ha diétázol ha nem, akkor is szükséges egy kis köztest a két főétkezés közé betervezni.
Inkább többször kicsit, mint kevesebbszer nagy adagot! A kisebb, de tartalmas étkezések sokkal fontosabbak, főleg ha éppen étrendváltás előtt állsz. Általában a napi 5 étkezés elengedő, de ha ennél több van, az sosem hátrány. A tízórai, illetve uzsonna akár meg is egyezhet, nekem általában ugyanaz szokott lenni. Mindennap más, de nem kell minden étkezésre minden egyes nap mást és mást készíteni. A köztes „étkezések” könnyű ételek legyenek, tehát lehetőleg kerüld a pörköltet tízóraira, ebédre és még vacsorára is. Nem cél, hogy a gyomrot nagyon megterheld vele, viszont az emésztés akkor lesz gyors és hatékony, ha a gyomor sosem teljesen üres, tehát ezt a két állapotot igyekezz elkerülni minél több kisebb étkezéssel. Plusz pont, ha minél alacsonyabb cukortartalmú és minél lassabb felszívódású dolgokat eszel. A tested egyszer még meghálálja. Hidd el.
1. Zöldségek
Ha szereted a nyers zöldségeket, fogyaszd őket bátran két főétkezés között is. Az én kedvenc zöldségem például a répa, ami nyersen, vagy párolva is finom. Körülbelül 1-2 nagy répát szoktam meghámozni, és vastagabb csíkokra vágni. Ha édeskés a répa, akkor marad nyersen, ha viszont kicsit keserű akkor meg szoktam párolni és egy kicsi só mehet rá. Mindkét változat nagyon finom, és nagyon egyszerű. Ismét ajánlom a kalóriatáblázatot. Nagyon-nagyon sok hasznos információt ír, sokkal pontosabban meg lehet tervezni vele az étrendet. Nyersen még a kígyóuborka a nagy kedvencem. Nem kell sütni, párolni, só nélkül is nagyon zamatos és finom. De a paradicsom, vagy a brokkoli is jó választás lehet, természetesen ez attól is függ, hogy kinek mit bír a gyomra, főleg idősebb korban. Érdemes átnézni a táblázatot, ott minden fontos infót megtalálsz.
2. Gyümölcsök
A gyümölcsökből sem lehet akármikor akármennyi enni. Egy adott mennyiségnek megvan a maga tápértéke. Ez határozza meg, hogy mennyi a tízórai és uzsonna adag belőle. A szénhidráttartalom mellett szükséges a többi értéket is figyelembe venni. Gyümölcsből több van, mint zöldségből, ezeket szívesebben fogyasztja az ember akár több napon keresztül is.
A piros gyümölcsöknek van a legalacsonyabb a szénhidrát értékük, ezért ajánlják sokszor a diéta mellé. A banánnak nagyon magasak a számai, ezért azt sokan nem is fogyasztanak diéta alatt.
3.Szendvics
A szendvicset nem csak reggelire vagy kirándulás alkalmával lehet fogyasztani. Két főétkezés között is tökéletes választás, csak arra kell figyelni, hogy ne a hagyományos formájában értelmezd, ha valóban fontos, hogy egészségeset egyél. Tehát felejtsd el a kenyeret, főleg a fehéret, válaszd helyette inkább a puffasztott rizst, vagy az abonettet.
Variációk feltétre:
– Pár szelet magas hústartalmú felvágott(inkább csirke, vagy pulykamell)
– Kígyóuborka, paradicsom, paprika, retek, avokádó
– Sajtoknál a zsírtartalom mellett fontos, hogy minél több köze legyen a valódi tejhez. Házi sajtok előnyben.
Nem szükséges megkenni az abonettet vagy a puffasztott rizst bármivel, de lehet, ha úgy jobban ízlik. Az avokádót elkészítheted kőrözöttként is, azt is lehet kenni és utána mehetnek rá a feltétek.
Ez egyébként lehet reggeli, tízórai, uzsonna, vagy akár vacsoraötlet is.
4.Shake
Szintén ízlések és pofonok. Van, hogy egy forró nyári napon nem annyira csúsznak a főétkezések sem, ilyenkor nem szükséges „terhelni” magadat. Egy hideg turmix, vagy smoothie fogyasztása is elengedő. Lehet, hogy éhesnek érzed magad utána rövid időn belül, ezért egy kis plusz zöldséget vagy gyümölcsöt érdemes mellé fogyasztani.
5.Sütik, nasik, apróságok
Nem szükséges minden kedvenc sütiről, vagy nasiról lemondani. A képen látható muffin fő összetevője banán, eritrit, tönköly liszt és teljes kiőrlésű liszt, de ebből elérhető csokis is. Körülbelül 2-3 db muffin fogyasztása teszi ki a napi kalóriabevitel tízóraira, uzsonnára eső részét. Emellett fogyasztható hasonló bolti keksz, desszert stb. A saját készítésű ételeknél kicsit nehezebb megmondani, mi az a mennyiség, amennyit érdemes fogyasztani. A bolti termékeknél azért kicsit könnyebb dolgunk van. A csomagoláson részletesebben fel van tüntetve, hogy 100g mennyiségben mennyi a széndhidrát, kcal stb. Érdemes ezekre odafigyelni, mert a sok kis apró kicsapongás kalóriaértéke hamar összeadódik.
„Az egészséges külső belül kezdődik”