Először is kezdjük az alapoknál.
Alap receptúra
1 db tojáshoz kell 2 dkg cukor és 2,5 dkg liszt. Aztán ezt a mennyiséget kell felszorozni annyira, amennyiből piskótát akarunk sütni.
Például:
- Egy 10 szeletes tortához 5 db tojás kell, és a többit hozzászorozzátok: 5×2=10 dkg cukor, 5×2.5=12,5 dkg liszt.
- Egy 16 szeletes tortához 7 db tojás szükséges.
- Egy 20 szeletes tortához 9 db tojás kell,
- Egy 30 szeletes tortához pedig 13 db tojás kell.
Elkészítési folyamat. Vegyünk egy 10 szeletes torta alapot.
- A 5 db tojást ketté választjuk, a a 10 dkg cukorból 6 dkg-ot a sárgájába teszünk, 4 dkg-ot a fehérjébe. Egy csipet sót is tehetünk a fehérjébe.
A fehérjét verjük fel kemény habbá, majd egy keveset tegyünk át a sárgájához, és azt is habosítsuk fel
.
A tojássárgájás habot, ami egyébként nem lesz olyan kemény mint a fehérje, öntsük rá a fehérjehabra,
majd egyből tegyük hozzá a 12,5 dkg lisztet.
Jó tanács: A lisztet egy edénybe szitáljuk bele, így utánna csak egyszerűen hozzáöntjük a habohoz. Ezután óvatosan
forgassuk össze az egész masszát ,
majd mehet a tortaformába, majd a sütőbe.
A sütése úgy történik, hogy előmelegített sütőbe(180 fok) kell betenni.
- A 10 szeletesnél kb. 30-35 perc,
- A 16 és 20 szeletesnél 40-50 perc,
- A 30 szeletesnél pedig 50-60 perc a sütési idő.
Mikor megsűlt a piskótánk, – Tűpróba: ez azt jelenti, hogy egy kést, avagy egy kötőtűt a piskóta közepénél beleszűrjuk a tésztába, és ha már nem ragadt rá semmi miután kihúztuk az eszközt, akkor elkészűlt a tésztánk. – rögtön vegyük ki a sütőből.
Mivel általában púpos a közepe, én úgy hárítom el, hogy a forró piskótának a tetejét belisztezem és pofára fordítom a gyúródeszkára, majd megnyomkodom az egész felületét, hogy egyenletesen sima legyen az egész. A liszt azért szükséges, hogy ne ragadjon le a piskóta teteje.
Ja a másik, hogy én a formámnak az alját nem használom és nem lisztezem meg az oldalát sem a formának, mielőtt beleöntöm a piskótamasszát. Egyszerűen papírra teszem a formát, a masszámat beleöntöm, eligazítom és mehet a sütőbe. Amikor megsült és kihűlt, egyszerűen fogok egy éles kést és kivágom a formából. Ettől is gusztább a piskótám. A papírt meg amikor pofára fordítom a piskótámat, akkor szedem le még melegen.
Ebből a piskótakarikából, amikor elvágjuk, akkor nem két felé kell vágni, hanem három felé. Ettől is lesz szép magas a torta, mivel több töltelék fér bele, anélkül, hogy tömény érzetet kelltene.