Torta alaprecept

Először is kezdjük az alapoknál.

Alap receptúra

Kép

1 db tojáshoz kell 2 dkg cukor és 2,5 dkg liszt. Aztán ezt a mennyiséget kell felszorozni annyira, amennyiből piskótát akarunk sütni.

Például:

  • Egy 10 szeletes tortához 5 db tojás kell, és a többit hozzászorozzátok: 5×2=10 dkg cukor, 5×2.5=12,5 dkg liszt.
  • Egy 16 szeletes tortához 7 db tojás szükséges.
  • Egy 20 szeletes tortához 9 db tojás kell,
  • Egy 30 szeletes tortához pedig 13 db tojás kell.

  Elkészítési folyamat. Vegyünk egy 10 szeletes torta alapot.Kép

  • A 5 db tojást ketté választjuk, a a 10 dkg cukorból 6 dkg-ot a sárgájába teszünk, 4 dkg-ot a fehérjébe. Egy csipet sót is tehetünk a fehérjébe.  

   A fehérjét verjük fel kemény habbá,Kép     majd egy keveset tegyünk át a sárgájához,   és azt is habosítsuk fel

Kép . 

A tojássárgájás habot, ami egyébként nem lesz olyan kemény mint a fehérje, öntsük rá a fehérjehabra,Kép    

majd egyből tegyük hozzá a 12,5 dkg lisztet.Kép   

Jó tanács: A lisztet egy edénybe szitáljuk bele, így utánna csak egyszerűen hozzáöntjük a habohoz. Ezután óvatosan

forgassuk össze az egész masszátKép ,

majd mehet a tortaformába, majd a sütőbe.Kép

sütése úgy történik, hogy előmelegített sütőbe(180 fok) kell betenni. 

  • A 10 szeletesnél kb. 30-35 perc,
  • A 16 és 20 szeletesnél 40-50 perc,
  • A 30 szeletesnél pedig 50-60 perc a sütési idő.

 Mikor megsűlt a piskótánk,Kép – Tűpróba: ez azt jelenti, hogy egy kést, avagy egy kötőtűt a piskóta közepénél beleszűrjuk a tésztába, és ha már nem ragadt rá semmi miután kihúztuk az eszközt, akkor elkészűlt a tésztánk. –  rögtön vegyük ki  a sütőből.

  Mivel általában púpos a közepe, én úgy hárítom el, hogy a forró piskótának a tetejét belisztezem és pofára fordítom a gyúródeszkára, majd megnyomkodom az egész felületét, hogy egyenletesen sima legyen az egész. A liszt azért szükséges, hogy ne ragadjon le a piskóta teteje.

  Ja a másik, hogy én a formámnak az alját nem használom és nem lisztezem meg az oldalát sem a formának, mielőtt beleöntöm a piskótamasszát. Egyszerűen papírra teszem a formát, a masszámat beleöntöm, eligazítom és mehet a sütőbe. Amikor megsült és kihűlt, egyszerűen fogok egy éles kést és kivágom a formából. Ettől is gusztább  a piskótám. A papírt meg amikor pofára fordítom a piskótámat, akkor szedem le még melegen.

   Ebből a piskótakarikából, amikor elvágjuk, akkor nem két felé kell vágni, hanem három felé.Kép   Ettől is lesz szép magas a torta, mivel több töltelék fér bele, anélkül, hogy tömény érzetet kelltene.