Az ünnepi időszak egyik legkedveltebb desszertje a mákos guba, amely most egy újabb, izgalmas változatban, kalácsból készülve kerül az asztalra. Ezzel a recepttel garantáltan sikert aratsz, és mindenki örömmel fogyasztja majd az ünnepi lakomák zárásaként.
Hozzávalók
A mákos guba elkészítéséhez az alábbi összetevőkre lesz szükséged:
- 1 db közepes kalács
- 5 dl tej
- 2 dl tejszín
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg darált mák
- 5 dkg vaj
- Mazsola ízlés szerint
- Citromhéj (opcionális)
- Porcukor a tálaláshoz
A kalács előkészítése
A mákos guba alapja a kalács, amit először is fel kell szeletelni. A legjobb, ha egy-két napos kalácsot használsz, mert az már kissé szikkadt, és jobban magába szívja a tej-tejszín keveréket. Vágd fel a kalácsot kb. 1 cm vastag szeletekre, majd ezeket kisebb kockákra, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni.
Tej-tejszín keverék elkészítése
Egy nagy tálban keverd össze a tejet, tejszínt, tojásokat, cukrot és vaníliás cukrot. Fontos, hogy alaposan keverd össze, hogy a tojások teljesen elvegyüljenek a folyadékkal, és a cukor is feloldódjon. Ez a keverék adja majd a kalácsnak azt a kellemes, krémes állagot, amitől a mákos guba igazán finom lesz.
A kalács áztatása
A feldarabolt kalácsot tedd egy nagy tálba, majd öntsd rá a tej-tejszín keveréket. Óvatosan forgasd össze, hogy a kalácskockák mindegyike jól megszívja magát a folyadékkal. Hagyd állni legalább 15-20 percig, hogy a kalács teljesen magába szívja a keveréket.
Mákos réteg elkészítése
Keverd össze a darált mákot és a mazsolát (ha szereted), valamint reszeld bele egy citrom héját. A citromhéj frissességet ad a desszertnek, és jól harmonizál a mák ízével. Ha szereted a mazsolát, bátran adj hozzá bőségesen, mert az édes ízük jól kiegészíti a mákot.
Rétegezés és sütés
Egy kivajazott tepsibe kezd el rétegezni a kalácsos keveréket és a mákos réteget. Először egy réteg áztatott kalács, majd egy réteg mák, és így tovább, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejére mindenképpen kalács kerüljön, hogy szép aranybarnára süljön. Ha kész vagy a rétegezéssel, darabold rá a vajat a tetejére, hogy még gazdagabb és szaftosabb legyen a desszert.
Sütés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd süsd a mákos gubát kb. 30-35 percig, amíg a teteje aranybarnára sül, és az egész finom illatot áraszt. A sütési idő végén érdemes tűpróbát végezni, hogy biztosan jól átsült-e a belseje is.
Tálalás
A kész mákos gubát hagyd egy kicsit hűlni, majd szórd meg porcukorral. Melegen tálald, esetleg egy kis vaníliafagyival vagy tejszínhabbal kiegészítve, hogy még különlegesebb legyen az élmény. Az ünnepi asztalon biztosan nagy sikert arat majd ez a desszert.
A mákos guba kalácsból sütve nemcsak finom, de egy igazán ünnepi hangulatot is varázsol a konyhádba. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a hagyományos ízek új köntösben!