A kávé nem csupán a reggeli ébresztőnk, hanem remek alapanyag a sütés világában is. A kávés sütemények ínycsiklandóan kombinálják a gazdag, pörkölt aromákat az édes és krémes textúrákkal, így tökéletes desszertet kínálnak a kávérajongóknak és azoknak is, akik valami különleges édességre vágynak. A kávé kesernyés íze remekül kiegyensúlyozza a sütemények édességét, egyensúlyt teremtve a könnyed és a mélyebb, karakteres ízek között.
Cikkünkben hoztunk néhány olyan kávés süti receptet, amely könnyen elkészíthető és garantáltan sikert arat a családban. A kávés hozzávalókat, növényi tejeket akár kávé webáruház vagy barista boltok polcairól egyszerűen és gyorsan beszerezheted.
Brownie kávéval „fűszerezve”
Hozzávalók
- 200 g étcsokoládé
- 150 g vaj
- 200 g cukor
- 3 db tojás
- 1 evőkanál instant kávépor
- 2 evőkanál tej
- 1 evőkanál forró víz (a kávé feloldásához)
- 100 g liszt
- 30 g kakaópor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki sütőpapírral egy nagyjából 20×20 cm-es tepsit. Törd darabokra az étcsokoládét, és a vajjal együtt olvaszd fel vízgőz fölött vagy mikróban. Miután felolvadt, tedd félre hűlni egy kicsit. A kávéport oldd fel az evőkanál forró vízben és a tejben, majd keverd hozzá a csokoládés-vajas keverékhez.
Egy másik tálban keverd össze a tojásokat a cukorral, amíg sima és habos lesz. Öntsd a tojásos keveréket a csokoládés-vajas-kávés egyveleghez, majd add hozzá a vanília kivonatot és keverd simára. Szitáld bele a lisztet, a kakaóport és a sót a masszába, majd keverd össze, amíg egységes tésztát nem kapsz.
Öntsd a tésztát az előkészített tepsibe, és süsd 20-25 percig, vagy amíg a brownie teteje kissé repedezett lesz, de a belseje még enyhén ragacsos. Miután kivetted a sütőből, hagyd a brownie-t teljesen kihűlni, mielőtt szeleteled.

Kávés morzsasüti kevés hozzávalóból
A hétköznapi kávézás mellé egy morzsasüti tökéletes desszert lehet, ráadásul könnyen, gyorsan, és kevés hozzávalóból lehet elkészíteni.
Hozzávalók
- 100 g liszt
- 75 g vaj
- 50 g cukor
- 1 evőkanál instant kávépor
- 1 evőkanál forró víz (a kávé feloldásához)
- 500 g gyümölcs (pl.: alma, körte, bogyós gyümölcsök, akár vegyesen)
Elkészítés
Az instant kávéport oldd fel az evőkanál forró vízben, és tedd félre hűlni. Mosd meg a gyümölcsöket, ha szükséges hámozd meg, majd vágd kisebb darabokra. Helyezd őket egy sütőtál aljára.
Egy tálban keverd össze a lisztet és a cukrot. Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, majd ujjaiddal dolgozd össze, hogy morzsás állagot kapj. A végén keverd hozzá a lehűlt kávét, hogy a morzsa enyhén kávé ízű legyen. Szórd a morzsás keveréket a gyümölcsökre egyenletesen, hogy teljesen befedje őket.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a morzsasütit 25-30 percig, amíg a teteje aranybarnára sül, és a gyümölcsök enyhén buborékolnak. Hagyd egy kicsit hűlni, majd tálald melegen, esetleg egy gombóc vaníliafagylalttal.

Kávés pohárkrém egyszerűen
Ha vendégeket vársz, és valami különleges édességgel szeretnéd őket fogadni, akkor a pohárkrém tökéletes választás lehet.
Hozzávalók
- 250 g mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál instant kávé
- 1 evőkanál forró víz (a kávé feloldásához)
- 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
- 10-12 db babapiskóta (vagy ízlés szerint más keksz)
- 1 dl erős fekete kávé (lehűtve)
- Kakaópor a díszítéshez
Elkészítés, rétegezés
Az instant kávéport oldd fel az evőkanál forró vízben, majd tedd félre hűlni. A mascarponét keverd össze a porcukorral és a vanília kivonattal, ha használod. Add hozzá a lehűlt kávét, és keverd simára.
A hideg habtejszínt verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a mascarponés-kávés krémbe. A lehűtött feketekávéba mártsd bele a babapiskótákat, de csak gyorsan, hogy ne ázzanak el túlzottan.
A poharak aljára helyezz egy-két darab áztatott babapiskótát, majd kanalazz rá egy réteg kávés mascarpone krémet. Ezt ismételd meg, amíg a poharak meg nem telnek. A tetejét szórd meg kakaóporral, vagy díszítsd egy kevés reszelt csokoládéval.
Tedd a pohárkrémeket legalább 2 órára a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és a krém is megdermedjen.
Vegán muffin növényi tejből
Ezt a receptet különösen azok számára ajánljuk, akik vegán étrendet követnek, vagy igyekeznek egészségtudatosan étkezni, de mégis szeretnének egy finom desszertet a délutáni kávéjuk mellé.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 100 g barna cukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 100 g étcsokoládé darabokra törve (vegán)
- 250 ml zabtej
- 2 evőkanál instant kávépor
- 1 evőkanál forró víz (a kávé feloldásához)
- 80 ml növényi olaj (pl. napraforgóolaj vagy kókuszolaj)
- 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
Elkészítés
Az instant kávéport oldd fel az evőkanál forró vízben, majd tedd félre. Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát és a csipet sót. Egy másik tálba kerüljön a zabtej, az olaj, a vanília kivonat (ha használod), és a feloldott kávé, egységesre keverve.
A nedves hozzávalókat öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd keverd össze addig, amíg egységes tésztát nem kapsz. Ne keverd túl! Add hozzá az apróra tört étcsokoládé darabokat is.
Kanalazd a tésztát muffinformákba, és előmelegített sütőben, 180°C-on süsd 20-25 percig, vagy amíg a muffinok belseje tűpróbával ellenőrizve száraz nem lesz. Miután kivetted a sütőből, hagyd a muffinokat pár percig hűlni, majd emeld ki őket a formából, és hagyd teljesen kihűlni egy rácson.