A kelt tészta sokaknak mumus: túl bonyolultnak, időigényesnek vagy épp kiszámíthatatlannak tűnik. Pedig a sikeres kelesztés nem varázslat – csak egy jó recept kell, egy kis türelem, és máris kész a legbarátságosabb sütemény, amit valaha sütöttünk. A fahéjas csiga tökéletes kezdés: illatos, puha, ráadásul nem lehet elrontani. És ami a legjobb: ugyanaz az alaprecept pillanatok alatt átváltozhat diós, kakaós vagy akár almás csigává.
Puha belül, illatos kívül – otthoni cukrászda hangulat
Ez a tészta nem igényel különleges technikát, csak egy kis odafigyelést és egy jó kelesztést. A vajjal dúsított, lágy tészta könnyen nyújtható, nem szakad, és szépen megtartja a formáját sütés után is. A csiga klasszikus fahéjas verziója a legtöbb otthoni kamra alaptartalmaiból elkészül, de ha valami izgalmasabbra vágysz, egy kis reszelt alma, darált dió vagy kakaópor is remekül illik a töltelékbe.
Első sütésekhez, sikerélményre vágyóknak
Ajánljuk mindenkinek, aki most ismerkedik a kelt tészták világával, és szeretné megtapasztalni azt a bizonyos „frissen sült süteményillatot”, ami átjárja a lakást. Ez a recept nem igényel dagasztógépet vagy bonyolult hajtogatást – kézzel is könnyen elkészíthető, a tészta rugalmas és jól kezelhető. Ideális hétvégi sütögetéshez, vagy ha valakit meglepnénk egy kis házi finomsággal.
A recept – Fahéjas csiga egyszerűen
Hozzávalók a tésztához:
– 300 g finomliszt
– 1 csomag instant élesztő (7 g)
– 50 g cukor
– 1 tojás
– 150 ml langyos tej
– 50 g olvasztott vaj
– 1 csipet só
A töltelékhez:
– 50 g puha vaj
– 3 evőkanál barna cukor
– 1–2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, élesztőt, cukrot és sót. Adjuk hozzá a tojást, langyos tejet és az olvasztott vajat, majd gyúrjuk össze. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet, amíg a tészta lágy, de nem ragacsos lesz. Letakarva kelesszük 45–60 percig, amíg duplájára nő.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, kenjük meg a puha vajjal, szórjuk meg a fahéjas cukorral, majd tekerjük fel és szeleteljük 2–3 cm vastag csigákra. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk újrakelni 20–30 percet.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Még melegen lehet locsolni kevés vaníliás cukormázzal vagy olvasztott csokival is.
Ez a fahéjas csiga nemcsak finom, hanem valódi sikerélményt is ad – egy alapdarab, amit ha egyszer megsütsz, újra és újra elő fogsz venni. Ráadásul tökéletes kiindulópont, ha kísérleteznél más töltelékekkel vagy formákkal.