Mézes, mint a gyerekkor – Puha mézeskocka házi lekvárral

Mézes, mint a gyerekkor – Puha mézeskocka házi lekvárral

Van az az illat, ami azonnal visszarepít a gyerekkorba. A frissen sült mézes tészta, a fahéj melegsége, a házi lekvár pikáns illata… A mézeskocka tipikusan olyan sütemény, amit sokan a nagymama konyhájához kötnek, de könnyedén új életet lehelhetünk belé egy kis csavarral. Ez a recept épp olyan, mint a régi, csak gyorsabb, variálhatóbb és talán még egy kicsit izgalmasabb is. A lekvárréteg mellett ugyanis akár egy vékony csokimázzal is megkoronázhatjuk, hogy igazi vasárnapi sütemény váljon belőle – hétköznapra is.

Az otthon íze – miért szeretjük a mézeskockát?

Ez a süti az egyszerűsége miatt verhetetlen: a méz puha, omlós tésztát eredményez, amit a fahéj és a szegfűszeg fűszerez meg. Ráadásul nincs benne semmi bonyolult vagy túl drága hozzávaló, mégis minden falatban ott van a gondoskodás. A házi barack- vagy szilvalekvár savanykás édessége tökéletesen ellensúlyozza a tészta karakteres fűszereit. A legjobb benne, hogy egy alaprecept, amit bátran lehet személyre szabni: dióval, reszelt almával, csokidarabokkal vagy akár narancshéjjal.

Mindenkinek, aki szereti az egyszerű csodákat

Ez a mézeskocka tökéletes választás kezdőknek, mert elronthatatlan, és azoknak is, akik szeretik a nosztalgikus ízeket modern köntösben. Ha gyerekeknek készül, a csokimázat érdemes vastagabbra hagyni, ha vendégek jönnek, díszíthetjük kandírozott narancshéjjal vagy darált dióval. De leginkább azoknak ajánljuk, akik szívesen sütnek valamit gyorsan, kevés alapanyagból, ami mégis különleges.

A recept – Puha mézeskocka házi lekvárral

Hozzávalók (egy kisebb tepsihez):
– 25 dkg liszt
– 2 db tojás
– 10 dkg porcukor
– 2 evőkanál méz
– 1 dl tej
– 0,5 dl étolaj
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 1 teáskanál őrölt fahéj
– egy csipet szegfűszeg (őrölt)
– házi lekvár (szilva vagy barack, ízlés szerint)
– (opcionális: 10 dkg étcsoki + 1 ek olaj a mázhoz)

Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mézet, a tejet és az olajat. A száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, fűszerek) külön tálban összekeverjük, majd az egészet simára dolgozzuk. Egy kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20–25 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk, megkenjük a lekvárral, majd visszaborítjuk. A tetejére csokimázat is kenhetünk: ehhez az étcsokit az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk, és egyenletesen eloszlatjuk.

A mézeskocka az a sütemény, amit érdemes újra felfedezni – egyszerű, őszinte és finoman édes. Pont, mint a gyerekkor.